Keresés a blogon

VKF! XIII., mert nem kell mindig rizs és krumpli

Feb 24th, 2008 by Ízbolygó | 0

A tizenharmadik kör háziasszonya Fakanál volt, aki egyszerűnek tűnő, ám mégis bonyolult témát talált megnevezni Különleges köretek címmel. Mivel, megint csúszásban vagyok és az utolsók között fogok csak posztolni, így volt szerencsém látni a többiek pályamunkáit és örömmel konstatáltam, hogy garnírung fronton komoly előterésben van a köles és gersli! Ezeket fokozatosan építem be az étrendünkbe, de hálás vagyok, hogy a többiek jóvoltából hirtelen így megsokszorozódott az ezekből elkészíthető/-tendő receptek száma!

Köret fronton elmodhatom már jó ideje kitörtem a sült krumpli-rizs fogáságából, igaz azonban az is, hogy alapvetően ez a két fajta (a salátákkal három) alapanyagból készült köret szerepel leginkább az asztalon. PöttyApával a mai napig emlegetjük a múlt ködében szerencsésen elveszett “szeplős krumplit”, ami a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan körete volt, a tejfölös ubisalival egyetemben. A szeplősség oka az volt, hogy először a rántott hús készült el, majd pedig a sült krumpli, ami a húsról leváló prézlimorzsákat szerencsésen magára kapta, így szeplős lett… Pedig nem egy családban töltöttük a gyermekkorunkat! Őszíntén szólva, bő olajban sült krumplit egyáltalán nem készítek és ez remélem még egy jó ideig így is marad! (és nem fogja a gyerekem üvöltve követelni, hogy ilyet készítsek, mert az oviban ez a kedvence! Mondjuk éppen “kecsappal”:-) Akkor tuti leteszem a hajam!)))

Igazából sok köretről szóltam már a blogon, ezeket majd alant kilistázom, de a kiírás óta készült 3 féle, amit most be is mutatok.

Édesburgonya chips

Édesburgonyába futottam legutóbb a Kaiser’sben, nem hagyhattam ki. Mivel eddig még nem ettem batátát, gondoltam chipsnek késztítem el, mivel ez egyrészt rém egyszerű, másrészt mindenképpen csak önmagában akatam megkóstolni. Az íze nekem abszolút bejött! Olyan, mintha a sütőtököt és a burgonyát keresztezték volna! Nagyon izgalmas zöldség, szerintem a jól sikerült kezdet után még sokszor fogom készíteni!
Ráadásul szénhidrátban és béta-karotinban gazdag és C-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Ennek és magnéziumtartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.

Hozzávalók:
2 édesburgonya
olivaolaj
fleur de sel

A batátát meghámozom, majd 4-5 mm vékonyra szelem. Sütőpapírral bélelet sütőlapra ültetem a szeleteket, megkenem vékonyan olvaolajjal és 200 fokon addig sütöm, míg a széle el nem kezd barnulni. Tálalás előtt fleur de sel-lel (=sóvirág, bővebben a Bűvös szakácson) meghintem.

Sült cékla kecskesajttal

A sült cékláról korábban már írtam. Gyakorlatilag az egész téli szezon alatt volt készre sütve. Aztán elkezdtem variálni vele. Kecskesajttal kíváló párost alkot, akár önmagában is megállja a helyét!

Hozzávalók:
sült cékla
kecskesajt

A sült cékla készítését már itt leírtam. Ha kihűlt a cékla, meghámozom, majd felkarikázom. A kecskesajtból szeleteket vágok és a céklakarikák közé illesztem őket. Olivaolajjal és balzsamecettel megspriccelem, ill. sózom.

Spenót-sárgarépás burgonyával

Először talán bizarrnak hathat a név, azonban az ízkombináció mindent visz! A legnagyobb elismerés azonban az volt, hogy Pötty apja, aki szívből utálja a spenótot, megette. Sőt! Meg is dícsérte!

Hozzávalók:
40 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
8-10 dkg reszelt parmezán
10 dkg vaj
1 póréhagyma
40 dkg fagyasztott leveles spenót
5 gerezd fokhagyma

A pórét felkarikázom és olivaolajon megfonnyasztom, majd ráöntöm a spenótot és megpárolom. Sóval, borssal ízesítem, valamint amikor már majdnem készen van, ráreszelem a fokhagymákat. A burgonyát és a répát megpucolom és felkockázom, sós vízben megfőzöm. Ha megfőttek, a vizet leöntöm és pürésítem a vajjal, majd hozzáadom a reszelt parmezánt. Egy tűzálló tálba halmozom a répás-burgonyakrém felét, rá a spenótot, majd lefedem a maradék répás-burgonyával és 150 fokon 10 percig sütöm.

Egyéb köretek:

Sült cékla
Gesztenyés burgonyapüré
Karamellizált zöldségek
Francia burgonya
Baconbe tekert zöldhüvelyű babcsokor
Rozmaringos sült burgonya
Paradicsomos párolt zöldség
Cukorborsó saláta
Petrezselymes vajas burgonya
Töltött gomba fetával
Cukkinis tócsni
Vörösboros hagymalekvár
Mozzarellás-juhtúrós burgonya
Sült hagyma bacon köpenyben
Almás-aszús párolt káposzta
Padlizsán, paradicsom, fokhagyma rozmaringgal, majorannával
Burgonyarakottas
Sajttal rakott cukkini
Cukkinis-burgonyás-sajtos lepény
Kapros cukkinifőzelék

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007