Keresés a blogon

Libamáj, bárány és csokoládé
(vacsoravendégek)

Sep 27th, 2007 by Ízbolygó | 0

A címben szereplő három alapanyag adta a vacsora gerincét. A libamáj örök kedvenc, azonban bárányt most készítettem először és mivel rögtön két csontos báránykaraj érkezett haza, gondoltam kétféle módon készítem el őket. De nem is szaporítanám tovább a szót, beszéljenek a képek és a receptek. Figyelem! Hosszú post lesz:-)

A menü:

Libamáj karamellizált szilvával fordítva sütve
Bárány fokhagymával és mentaolajjal
ill.
Bárány mustárral, rozmaringgal sütőpapírban sütve
hozzá párolt zöldségek és tejszínes burgonyapüré szerecsendióval
Csokoládés rétes forró meggy- és ribizli öntettel

Libamáj karamellizált szilvával fordítva sütve

Hozzávalók:
30 dkg libamáj
0,5 kg szilva
fahéj
2 ek. cukor
2 tk. vaj
balzsamecet
leveles tészta

A libamájat nem túl vékony szeletekre vágom és egy serpenyőben mindkét oldalát megpirítom. A májat kiszedem és a visszamaradt zsírban kicsit párolom a kimagozott, felszeletelt szilvákat, kevés fahéjjal megszórom, majd ezt is kiszedem a serpenyőből. 2 ek. cukrot kevés vízzel karamellizálok, majd hozzáöntöm a balzsamecetet és hozzáadom a vajat is. Visszateszem a szilvákat és a libamáj szeleteket is a karamellre. A leveles tésztából kivágok egy akkora kört, amekkora a serpenyő, ráfektetem a szilvás májra a tésztát, villával megszurkodom, a serpenyő nyelét vastagon betekerem alufóliába és 180 fokon pirosodásig (20-25 perc) sütöm. Amikor megsült, egy tálra borítva, mint a tortát felszelem és így tálalom.

Bárány fokhagymával és mentaolajjal

Hozzávalók:
1 csontos báránykaraj

frissen őrölt bors
rozmaring
4 fokhagymagerezd
sok-sok mentalevél
olivaolaj
balzsamecet

A bárányt lehártyázom, leszedem róla a faggyút. 4 fokhagymagerezdet kis tüskékre szelek, a húsba késsel lyukakat vágok, beledöfködöm a fokhagyma tüskéket, majd sózom és frissen őrölt borssal is bedörzsölöm. Rozmaringágakkal körberakom, lefóliázom és beteszem 5 órára a hűtőbe érni. Az 5 óra leteltével egy serpenyőben olivalajon minden oldalát megpirítom, majd sütőben 180 fokon 40 percig sütöm, így porhanyós, rózsaszínű husi lesz a végeredmény. A mentaleveleket csipet sóval és cukorral leturmixolom, löttyintek hozzá olivaolajat (extra szűz, nyílván) és jó minőségű balzsamecetet. A húsra locsolva a bárányt új dimenzióba repítette!

Bárány mustárral, rozmaringgal sütőpapírban sütve

Hozzávalók:
1 csontos báránykaraj (nagyjából 1 kg)
3 ek. mustár
1 citrom leve és héja
rozmaring
6 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

A mustárt, a citrom levét, a rozmaringot összeturmixolom, majd hozzáreszelem a citrom héját és a fokhagymát, sózom, borsozom. A bárányt megszabadítom az inaktól, a faggyútól és bekenem a mustáros mázzal. Hűtőben 5 órát érlelem. Végezetül sütőpapírba csomagolom úgy, hogy jól zárjon, ne tudjon kifolyni a lé és 180 fokon 40 perc alatt roséra sütöm.

Köretek:
Padlizsán, paradicsom, fokhagyma rozmaringgal, majorannával

Hozzávalók:
4 padlizsán
8 paradicsom
12 fokhagymagerezd
majoranna
rozmaring

A padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre vágom, vékonyan megkenem olivaolajjal és serpenyőben megpirítom őket. Kivajazott tepsibe fektetem a padlizsán szeleteket, melléjük teszem a félbevágott paradicsomokat, rászórom a fokhagymákat. Sózom, borsozom őket, megszórom aprított bazsalikom-, majoranna levelekkel, valamint rozmaringgal. 180 fokon sütöm ezt is nagyjából 30 percig.

Tejszínes burgonyapüré szerecsendióval

Hozzávalók:
1 kg ella burgonya
3 dl tejszín
5 dkg vaj

szerecsendió

A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd a robotgép késbetétjével széttöröm, utána apránként hozzáadom a vajat, a tejszínt és a szerecsendiót.

Csokoládés rétes forró meggy- és ribizli öntettel

Hozzávalók:
1 csomag réteslap (6 lap)
3 tojás
15 dkg marcipán
20 dkg Lindt csoki 70%-os
10 dkg őrölt mandula
15 dkg vaj

A csokit a vajjal vízgős fölött felolvasztom. A tojához hozzáreszelem a marcipánt, habosra keverem, majd hozzáadom a darált mandulát. A csokival ősszekeverem a marcipános tojást, majd kihűtöm. 2 db réteslapot megkenek olvasztott vajjal, rákenem a csokis massza felét, majd ráteszek egy réteslapot és feltekerem. A másik 3 lappal és a maradék csokival ugyanígy teszek. A két rudat sütőpapírral bélelt sütőlapra emelem, megkenem olvasztott vajjal, majd pirosodásig sütöm 180 fokon.

Forró meggy- és ribizli öntet

Hozzávalók:
1 doboz fagyasztott megy
1 doboz fagyasztott ribizli
kevés méz

Ismét előkaptam a korábban a mennyekig magasztalt vaslábast, beleöntöttem a fagyott gyümölcsöket és addig rotyogtattam, míg a bennük lévő víz nagy része el nem párolgott. Ekkor hozzáadom a mézet és ezzel együtt még 5 percet főzöm.

Végigettük, jó borokkal leöblítettük….aztán éjszaka jöttek a medvék:-))) De megérte!

A mustáros bárány EJ anyukájától, a mentaolajas verzió Jamie Olivertől származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007