Keresés a blogon

Nem kell mindig kaviár…

Sep 23rd, 2007 by Ízbolygó | 0

Ma délben heten ültük körbe az asztalt. Négy felnőtt és három eleven kisgyermek. Aki vett már részt hasonlóban, az tudhatja, hogy az ilyen étkezések nem arról szólnak, hogy az előétel/főétel/desszert menüt nyugisan elmajszoljuk, hozzá borokat kóstolunk. Ehhez a kicsiknek se kedvük, se idejük. Ők szeretnek “hatékonyan enni”. Gyorsan, laktatót, aztán irány játszani…:-) Ezért aztán a menü egy tartalmas levesből és egy gyerekkedvenc főételből állt.

Kapros zöldbableves gazdagon burgonyás pogácsával
Rizsfelfújt narancsos szilvalekvárral

Kapros zöldbableves gazdagon

Hozzávalók:
30 dkg borjúcomb
40 dkg zöldbab (lehet fagyasztott is)
3 közepes burgonya
5 dkg bacon
3 db. sárgarépa
3 db. gyökér
2 + 1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
olivaolaj
balzsamecet
1 citrom leve
2 dl tejföl

Olivaolajon a 2 fej felkockázott hagymát üvegesre párolom. Ezt követően a felkarikázott sárgarépát és gyökeret is pár percig dinsztelem a hagymával, majd kiveszem az egyveleget a lábosból. Beledobom a felaprított bacont és kisütöm a zsírját, majd a felkockázott borjút hozzáadom és fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel. Felforralom, leszedem a habját, majd visszateszem répás-hagymás egyveleget, öntök rá még vizet, majd hozzáadom a felkockázott burgonyát, a zöldbabot, egy fej hagymát egészben. Továbbá egy nagy teatojásba beleteszem a fokhagymát és 1 ek. színes borsot, ezt is a leveshez adom. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom és beleteszem a felaprított kaprot. Amikor már a husi és a burgonya is majdnem megfőtt, finomhangolom a levest: hozzáadom a tejfölt, citrom levét, a balzsamecetet illetve ha kell még sót és borsot.


A képre kattintva egy kosárnyi pogit találsz.

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg burgonya
30 dkg liszt
15 dkg libazsír
1 tojás
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk. cukor

őrölt bors
1 dl tejföl

A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, majd burgonyanyomón áttöröm. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatom. A burgonyához adom a lisztet, a zsírt, a tojást, a tejfölt, a sót, az élesztőt és frissen örölt borssal megszórom. A robotgépem dagasztóbetétjével összedolgozom, majd 1 cm vastagra kinyújtom. A 2 szélét középre hajtom, és ezt megismétlem, még 2x, majd 45 percig pihentetem a tésztát. Ezután 2 cm vastagra kinyújom, késsel berácsozom, majd kiszaggatom. A pogik tetejét olvasztott zsírral megkenem, majd 180 fokon pirosodásig sütöm.

Rizsfelfújt narancsos szilvalekvárral

Hozzávalók:
30 dkg arborio rizs
20 dkg mazsola
1,5 l. tej
6 dkg vaj
2 ek. barna cukor
5 dkg porcukor
8 tojás
2 tasak vaníilás cukor
1 citrom

A vajat felolvasztom, hozzáadom a tejet, a citrom (burgonyahámozóval) levágott héját, valamint a barnacukort és összemelegítem, majd beleszórom a rizst és pépes, puhára főzöm. Ha kész, kiszedem belőle a citromhéjat és hozzáadom a citrom levét. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval és 6 dkg cukorral kemény, fényes habbá verem. A sárgáját a vaníliás cukorral kikeverem, majd a langyosra hűlt rizshez adom. Legvégül hozzáadom a tojásfehérjét úgy, hogy közben ne törjük szét a habot. Egy tűzálló tálat kivajazok és megszórom zsemlemorzsával, majd a rizses keveréket beleöntöm. 180 fokon 45 percig sütöm.

Narancsos szilvalekvár

És végül a lekvár… Életem első lekvárja. Nem vagyunk (voltunk!) nagy lekvárfogyasztók. Manapság már a lekvárok cukortartalma is riasztóan hat rám. Ám kaptunk egy vaslábast, amit mindenkinek javaslok, aki nekiáll a lekvárfőzésnek. Gyermekkori emlékeim Anyukámról, aki órák-hosszat a tűzhely mellett állt és kevergette a lekvárt, ami bár nagyon finom volt, ám ilyen tortúrának eddig nem mertem kitenni magam. EZIDÁIG! Ebben a vaslábasban a lekvárfőzés ugyanis egyenlő azzal, hogy alig tesszük be a lábunkat a konyhába!!! A végeredmény pedig MENNYEI, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül!

Hozzávalók:
1,5 kg szilva
1 narancs hús
3 narancs leve

A szilvákat kimagozom, a narancsot megpucolom, a fehér részektől és a magoktól megszabadítom. A szilvákat, a narancs gerezdeket és a 3 narancs kifacsart levét beleöntöm a vaslábasba. Lefedve egy órát párolom, ez idő alatt a gyümölcsből a víz nagy része kiválik. Leveszem a fedőt és tovább főzöm még egy jó fél órát. A végén már úgy bugyog csak, mintha láva volna. Ezt követően üvegekbe töltöm a tiszta gyümölcslekvárunkat. Hűtöben tárolom, míg el nem fogy. Sajnos, ez hamar bekövetkezik. De mivel elkészítése ilyen egyszerű, örömmel belevágok egy újabb adag legyártásába!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007