Keresés a blogon

6 nap 7 éjszaka

Sep 30th, 2007 by Ízbolygó | 0

Szeretem a vasárnapi ebédeket. Komótosan befaljuk a levest, lecsócsáljuk a csontról a húst, édességet falunk, közben borozgatunk, dumálunk. A végén a vérnyomásunk a papucsunkban, mivel az összes vér a pocakunkba rohan, hogy az emésztésben segédkezzék… Megfogadjuk, soha többet nem eszünk ennyit. Aztán 6 nap és 7 éjszaka múlva ismét beköszönt egy vasárnap.:-) És ezennel ünnepélyesen megígérem, szilvát idén már csak mértékkel használok!

Menü:
Tejszínes hagymaleves konyakkal
Sült csirke szilvával és rozmaringgal garnírungként brokkolival, tejszínes burgonyapürével és sült hagymával
Ricottatorta oportós-szilvás öntettel

Tejszínes hagymaleves konyakkal

Hozzávalók:
14 fej közepes hagyma
10 dkg vaj
kakukkfű
3 ek. liszt
1,5 dl konyak
1 ek. dijoni mustár
2 dl tejszín

frissen őrölt bors

A hagymákat megpucolom, hosszában félbevágom és kb 0,5 cm vastag szeletekre szeletelem. Egy leveses fazékban a vajat felolvasztom, majd rádobom a hagymákat és átforgatom, sózom, borsozom és szórok rá kakukkfüvet. Lefedem és a hagymákat pár percig párolom. Majd megszórom liszttel és ráöntöm a konyakot. Ezt követően felöntöm vízzel és addig főzöm a hagymákat, míg meg nem puhulnak. A tejszínt a mustárral összekeverem és a leveshez adagolom, megrottyantom a levest. Sajttal megszórt pirítóssal tálalom úgy, hogy a tányérba teszem a pirítóst és rámerem a levest.

Sült csirke szilvával és rozmaringgal

Hozzávalók:
1,5 kg-os tanyasi csirke egészben
friss bazsalikom, rozmaring, majoranna turmixban felaprítva
2 nagy rozmaringág

frissen őrölt bors
4 szilva
vaj

A csirkét megmosom, finoman meglazítom a csirke testén a bőrt. A bőre alatt megsózom, az aprított zöldfűszereket a bőr alá nyomkodom, a csirke testüregét is ugyanígy fűszerezem. Majd puha vajat is tömködök a bőr alá. A comb húsát kicsit bevágjuk és hasonlóan befűszerezem azt is. A hasüregébe teszem a 4 kimagozott szilvát, valamint a 2 rozmaringágat. A csirke külső oldalát is sózom, borsozom ill. bekenem vajjal. A csirke minden oldalát egy serpenyőben pici olivaolajon megpirítom. Majd átültetem (szó szerint!) egy tepsibe és aláöntöm a serpenyőben maradt zsiradékot. 220 fokon sütöm, míg a csirke teste mindenhol piros és ropogós lesz.

Sült hagyma

Hozzávalók:
4 db ezüsthagyma
4 gerezd fokhagyma
rozmaring (bőven)
2 dl tejszín
4 szelet bacon

frissen őrölt bors
parmezán

Ez egy Jamie Oliver recept, ő szerényen “A földkerekség legobb sült hagymája” címmel futtatja. Háááát, finom, de azért ez kicsit túlzás. Az elkészítése egyébként nem bonyolult: a hagymákat meghámozzuk, bő vízben megfőzzük. Majd egy késsel a közepüket kivágjuk úgy, hogy a külső héj megmaradjon. A kivágott belső részt, a fokhagymákat és a rozmaringot összeturmixolom, majd egy serpenyőbe öntöm és pici olivaolajon megpirítom. Sózom, borsozom és felöntöm tejszínnel, majd a végén reszelek bele parmezánt. A hagymák külső héját baconbe tekerem, beletöltöm a tejszínes cuccot és 200 fokon 25 percig sütöm.

Ricottatorta oportós-szilvás öntettel

Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg liszt
1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 kanál tejföl
Töltelék:
0,5 kg ricotta
0,5 l natúr joghurt
10 dkg porcukor
5 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 db citrom héja és leve
5 ek. étkezési keményítő
Öntet:
oportó szőlő
szilva

A tészta hozzávalóit robotgéppel összedolgozom, majd egy kapcsos tortaformába simítom és 200 fokon 11 percig sütöm. A töltelékhez a tojásokat szétválasztom. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral kikeverem, majd hozzáadom a ricottát, a natúr joghurtot, a citrom levét és reszelt héját. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd összeforgatom a másik masszával és a tortafrmába öntöm. Alufóliával lazán lefedve 200 fokon 1 óra hosszát sütöm, majd fólia nélkül még 15 percig. Az öntethez a korábban már megemlített vaslábasban a kimagozott szőlőt a szilvával összeforralom. Amikor már öntet állagú, készen is van.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007