Keresés a blogon

Brokkolis vagdalt sült céklával

Oct 22nd, 2007 by Ízbolygó | 0

Azt vettem észre jópár blogra felkerült étel esetében, hogy publikálás után még munkál bennem az érzés: valahogy máshogy, más ízekkel is bemutatnám, átvariálnám, átdolgoznám. A vagdalt esetében is talán erről van szó. Most brokkolival és sajttal készítettem, finom lett. Köretként sült céklát (is) ettünk hozzá, ami manapság első számú kedvencemmé vált. Először Chili és Vaníliánál találkoztam vele, aztán ahogy megjelent a zöldségesnél a cékla, gyorsan ki is próbáltam. Azt is olvastam valahol, hogy a sült cékla íze azért más mint a főtté, mert a benne lévő cukortartalom karamellizálódik. Hmmm, ezt nem tudom, azonban az tény, hogy amióta beindlt a cékla-szezon, mindig lapul a hűtőben két-három gumó arra várva, hogy valamilyen formában belapátoljuk.

Brokkolis vagdalt
Hozzávalók:
60 dkg (marha) darált hús
1 fej brokkoli
1 fej hagyma
2 tojás
4 ek zsemlemorzsa
3 fej fokhagyma
10 dkg reszelt sajt (parmezán és trappista)

frissen őrölt bors
bazsalikom
kakukkfű

A hagymát apró kockákra szelem, a brokkolit sós, szerecsendiós vízben megfőzöm, sajtokat lereszelem. A hozzávalókat összedolgozom, majd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formában pirosodásig sütöm 180 fokon, ez nagyjából 40 percet vesz igénybe.

Sütőben sült cékla
Hozzávalók:
céklagumó
olivaolaj

balzsamecet

A céklagumókat ha földesek megmosom és leszárítom, ha nem ezt a lépést megspórolom. A gumokat külön-külön alufóliába csomagolom és löttyintek rájuk gumónként 1 ek. olivaolajat, megszórom sóval illetve 1 ek. balzsamecetet. A tasakokat összezárom és így sütöm bő egy órát 200 fokon. Amikor kész, a céklát héjától megfosztom és igény szerint ízesítem: sóval, olivaolajjal, balzsamecettel, köménnyel stb..

Egyéb okosságok a cékláról. (pl.májtisztító hatás, daganatos sejtek ellen hatékony)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007