Vendégek vacsorára
2003-ban voltunk először az egri vár aljában található Imola étteremben. Azóta többször jártunk náluk, ám ez az első alkalom örök emlék maradt. Minden fogáshoz 3-4 féle bort kóstoltunk, fantasztikusak voltak az ételek és hozzájuk az egri borok…!!! Hmmmm. Ezt az előételt ott tanultam és eddig ahányszor készítettem, mindig nagy sikert arattam vele! A titka talán abban rejlik, ahogy a gyümölcs, a márványsajt és a joghurt izgalmas egységgé olvad a szánkban. Mennyei kavalkád!
Tehát a menü:
Barack kéksajttal és joghurtos öntettel
Rosé kacsamell és sertésszűz baconbe tekert zöldhüvelyű babbal és francia burgonyával
Sült szilva lime-os mascarpone habbal és kekszdarával
A képre kattintva egy másik képet találsz!
Persze az adott témában!
Barack kéksajttal és joghurtos öntettel
Hozzávalók:
2 nektarin
25 dkg kéksajt
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2 púpos tk magos dijoni mustár
2 dl tejszín
újhagyma
Öntet
4 dl natúr joghurt
méz
szerecsendió
fehérbors
A kéksajtot a Philadelphiával késbetétes robotgéppel kikeverem, majd apránként adagolva a tejszínt lágyan krémes állagúvá lazítom (a kéksajt állagától függ; lehet, hogy nem kell 2 dl, lehet, hogy több tejszínt igényel a művelet), majd a legvégén belekeverem a picire felaprított újhagymát, valamint a magos dijoni mustárt is. Ezt követően a barackokat szétszedem, mindegyiket megtöltöm a krémmel és tányérokra ültetem őket. Az öntet hozzávalóit összeturmixolom és a barackok alá öntöm. Legutóbb hagymás kenyeret sütöttem hozzá, de pirítóssal is mennyei.
Rosé kacsamell és sertésszűz baconbe tekert zöldhüvelyű babbal és francia burgonyával
A főételnél a húsokat előzetes pácolást követően (2 napig olajos pácban áztak) boronatárcsán sütöttük meg. (Ebben gyermekem apja időközben profivá avanzsált!) Itt most inkább a köreteket tárgyalnám ki, mivel ezeket egyrészt le is fotóztam, másrészt sokszor készítem őket.
A zöldbab elkészítése: vajon, pici vízzel megpárolom a babokat, majd összefogok 4-5 db-ot és körbetekerem bacon-nel, tűzálló tálban addig sütöm, amíg a szalonna megpirosodik.
A francia burgonya: Receptje Erdőjáró édesanyjától származik, akitől már nagyon sok finomságot tanultam. A burgonyákat meghámozom, vékonyra felszeletelem. Egy tűzálló tálat kikenek vajjal, beleteszem a burgonyákat és felöntöm tejszínnel (ha nagyon sűrű, adok hozzá egy kis tejet is), a lényeg, hogy a tejszín ne lepje el a burgonyát. Sózom, borsozom és provence-i fűszerkeverékkel megszórom, majd összekeverem, hogy a tejszínes szutymák a burgonyaszeletek közé kerüljön. 200 fokon nagyjából 1 órát sütöm, ezalatt a burgonya felveszi a tejszín nagy részét, megpuhul és a teteje is pirosra sül.
Sült szilva lime-os mascarpone habbal és kekszdarával
Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
1 lime leve és héja
70 dkg szilva
10 dkg őrölt mandula
1 tk. fahéj
1 ek. barna cukor
1/2 doboz csokis Hobbits keksz
A szilvákat félbevágom, kimagozom és egy tűzálló tálba ültetem őket. A fahéjat a mandulával összekeverem, a szilvára öntöm és 180 fokon megsütöm.
Sült szilva
A kekszet ledarálom. A tejszínt felverem, a mascarponéhoz adom a lime levével és héjával együtt. 4 pohárba elosztom a kekszdarát, ráhalmozom a szilvát, majd a limos mascarponét. A tetejét meghintettem a maradék fahéjas-cukros mandulával.
Legközelebb (bár így rétegezni gusztusosabb) a szilvát összekeverem a kekszdarával, alulra pici mascarponés cuccot teszek, rá a szilvás-keksz és a tetejére ismét mascarpone kerül.