Keresés a blogon

Megidéztük az őszt
(nyári családi ebéd 3 fogásban)

Aug 5th, 2007 by Ízbolygó | 0

A menü


Dijoni mustáros szarvasleves gnocchival


Parmezánnal töltött csirkemell burgonyarakottassal


Szedres túrótorta

Már másokkal is megosztottam azon észrevételemet, hogy hiába most fordultunk az augusztusba, nekem tisztára kora őszi érzésem van. Nagyon sok fa felöltötte az arany ill. rozsdabarna ruháját, ami szeptemberben szokott bekövetkezni, a szüret is sok helyen megkezdődik/-ött, úgyhogy nyári meleg ide-vagy oda, ezt a levest megkívántam. Kicsit “korhely” jellegű téli levesnek titulálnám, de nem túl forrón -pikánssága miatt- nyáron is kíváló.

Szarvasleves
Hozzávalók:
40 dkg szarvascomb
2 fej vöröshagyma
20 dkg répa
20 dkg gyökér
3 babérlevél
4 fokhagyma
2 ek dijoni mustár
1 citrom héja és leve
2 dl tejszín
1 cs gnocchi

A szarvashusit megszabadítom a hártyáktól és 1×1 cmes kockákra vagdalom, aztán belezuttyantom a kuktába. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, dobok hozzá babérlevelet, lezárom és fél órát főzöm. Közben a répát, gyökeret, megpucolom és felkarikázom. Ezt követően egy fazékba beledobom a felaprított vöröshagymát, pici olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáteszem a répát és gyökeret, picit átkeverem és hozzáöntöm a szarvashusit a főzővizével egyetemben. Így együtt fődögélnek, míg a zödségek meg nem puhulnak. Ezt követően belekanalazom a mustárt ill. a citrom héját és hozzáfacsarom a levét is. Besűrítem a tejszínnel ill. beledobom a gnocchit, amit csupán 1-2 percg kell főzni.

Parmezánnal töltött csirkemell burgonyarakottassal
Hozzávalók:

4 fél csirkemellfilé
10 dkg parmezán sajt
15 dkg trappista sajt
5-10 dkg puha vaj
1 citrom
fehérbors

olivaolaj

A sajtokat lereszelem, összekeverem a vajjal és pici citromlével, ill. fehérborssal. A csirkemelleket megmosom, megszárítom és zsebet nyitok bennük, ahová betöltöm a sajtos krémet. A megtöltött csirkemelleket tűzálló tálba teszem (vajazni nem kell, mivel majd valamennyi úgyis kifolyik a csirkékből) és 180 fokos sütőben fóla alatt 15 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütöm.
Köretként salátát, avagy burgonyarakottast kínálhatunk, ami szintén nem igényel komoly tudást.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
15 dkg bacon
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 tojás
3 dl tej szerecsendió

bors

Pici olajon a felcsíkozott bacont megpirítom, aztán hozzádobom a hagymát és amikor már majdnem kész (=hagyma üveges) a fokhagymát is. A burgonyát nagyon vékonyra felkarikázom, vagy uborkagyalun legyalulom (állítsunk rajta, hogy kb. 3 mm vastag legyen a végeredmény, különben pergamenné szárad!), és egy vajjal kikent tűzálló tálba teszem az 1/3-át. Ráteszem a hagymás-szalonna felét, majd ismét burgonya, hagymás-szalonna és a tetejére a maradék burgonya kerül. A tojásokat összekeverem a tejjel, sóval, frissen őrölt borssal és a szerecsendióval és a burgonya-téma tetejére öntöm. 60 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütöm.

Szedres túrótorta

Hozzávalók:

Tészta:
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
4 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
6 dkg vaj
1 tojás

Töltelék:
30 dkg szeder
1 citrom
4 tojás
csipet só
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
75 dkg túró
20 dkg ricotta
5 dkg étkezési keményítő

Először a tészta hozzávalóiból elkészítem a tésztát és folpackba tekerve bedugom a hűtőbe 30 percre. A szedret megmosom és leszárítom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből pici sóval kemény habot verek. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtom, hogy a tortaformánál picit nagyobb legyen, így lesz oldalfala is. A tortaformát kivajazom és morzsával megszórom, majd beleteszem a torta alját és hozzágyurmázom az oldalfalat is. A végén megszurkálom a tészta alját. Egy keverőtálban a tojások sárgáját a vajjal habosra keverem, hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és ezekkel is tovább habosítom. Ezt követően beleteszem a ricottát, a túrót, a citrom levét és reszelt héját, valamint az étkezési keményítőt. A végén beleforgatom a tojáshabot is. A túrómassát a formába töltöm és a szedreket picit belenyomkodom. 175 fokon kb. 60 perc alatt megsütöm, ha nagyon barnul, lefóliázom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007