Fiadone, a túrós csoda
A túrós sütiknek párja nincs, a gyümölcsös-túrósnak meg még inkább! A süti neve fiadone, Korzikáról származik. Túrós, citromos finomság. Leginkább olyan, mint egy túró torta tészta nélkül! Ez meg ugye nekem nagyon bejön:-) Én telenyomtam naranccsal, mert abból akadt itthon jócskán. Kaptuk, nasinak. Egy része a tortába ment, másik részéből ISTENI narancsos-mandarinos limonádé készült:-) Az új kattanásom a dinnye és a nektarin, mostanság ezeken élek. Meg málnán, amíg van. A nektarin annyira jó volta tortához, hogy legközelebb bele is csempészek, nem csak rá!
Hozzávalók:
6 tojás
20 dkg barna nádcukor
25 dkg ricotta
25 dkg túró
1 vaníliarúd magjai
3 kisebb narancs héja
2 narancs leve
2 ek liszt
1 csipet só
vaj-liszt a forma kikenéséhez
3 nektarin
Az elkészítése 2 lépés. Lehet, 3…:-)
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a nádcukorral pár perc alatt krémes-habosra verem. Belekeverem a ricottát, a túrót, a narancsok reszelt héját és levét, a sót és a lisztet. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós krémbe forgatok gyors mozdulatokkal 2 kanálnyit, a maradékot pedig óvatosan forgatom bele, ne törjem agyon a habot! Kivajazott, kilisztezett formába öntöm és 180 fokon 40-50 perc alatt megsütöm. Félidőnél nálam szükség volt az alufóliás befedésre, mert pirult erősen. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Hidegen, nektarinnal agyonhalmozva fogyasztjuk.
Forrás: Blikk Nők Konyha, 2009/07
Túrós/ricottás:
Barackos-túrós rétes
Csokoládé lasagne málnás ricotta habbal
Csokoládés körtetorta ricottás-mascarponés kalappal és körtevelővel
Jeruzsálemi túrótorta
Ribizlis-szedres túrófelfújt
Ricottatorta oportós-szilvás öntettel
Sárgabarackos-fahéjas túrótorta sült, borsos eperlekvárral
Szilvás-túrós rétes
Szilvás-túrós süti
Tejfölös-túrós kalácsfelfújt málnamártással
Túrófelfújt torta
Túrós leveles süti
Túrós rétes (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres)
Túrótorta á’la Noeo