Túrófelfújt torta
Hát őt sem a szépségéért szeretjük… De vagyunk így másokkal is:-) Ízre azonban kiváló, én mondom. Az meg már csak hab a tortán, milyen gyorsan elkészül és ha nem is döntő, de csapást mér a fagyasztóban egyre nagyobb helyet elfoglaló tojásfehérje készletekre. Mivel nem lehet mindig Pavlovát enni (bár nagyon szeretjük!), vagy csoki mousse-t kanalazni (ez is favorit!) ez is jó alternatívának bizonyul a fehérjehegyek eltűntetésére.
Hozzávalók:
Tészta:
6 dkg puha vaj
2 dkg cukor
csipet só
8 dkg liszt
Túróhab
1 vaníliarúd
4 dkg vaj
2,7 dl tej
1 cs bourbon-vanília puding
30 dkg túró
1 nagy marék mazsola
1 citrom héja
3(-4) tojásfehérje
6 dkg cukor
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd kivajazott-kilisztezett kicsi kapcsos (18-20 cm) tortaforma aljába simítom/tapicskolom és 10-12 perc alatt megsütöm. A túróhabhoz a vaníliarudat hosszában felhasítom és a magjait egy kis lábasba kaparom. Hozzáadok 220 ml tejet, 4 dkg vajat és és a kikapart vaníliarudat és összemelegítem őket. A vaníliapudingot fél dl tejjel kikeverem, majd a forró vaníliás tejhez keverem, ami egy pillanat alatt besűrösödik. Hozzáadom a túrót és még egyszer megmelegítem, majd a tűzről levéve belekeverem a mazsolát és belereszelem a citrom héját. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, közben beleszórom a cukrot is és összekeverem a túrókrémmel. A világosra sült tésztára kenem, majd a tetejét finoman megkenem a maradék tejjel. 18-20 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt kicsit hűlni hagyom, hogy lehessen szeletelni. Forrón is finom, de úgy csak kanállal.
Forrás: essen&trinken 2008/10