Csokis körtetorta ricottás-mascarponés kalappal és körtevelővel
Mivel már javában dübörög a körte-szezon, gondoltam, ideje volna jelentkeznem pár körtés recepttel. A körte remek télálló gyümölcs és igen sokoldalúan felhasználható. Bővebben a körtéről Bálint gazdánál.
Hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
8 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
Töltelék
20 dkg 70%os vagy 85%os Lindt csoki
2 körte
40 dkg ricotta
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
2 db tojás
3 cs vaníliás cukor
2 ek étkezési keményítő
Körtevelő
4 körte
1 lime leve
A tészta hozzávalóit összegyúrom és folpackba csomagolva a hűtőbe teszem egy órára. A ricottát, a mascarponét a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel robotgéppel összedolgozom, majd a felvert tejszínt és a felvert tojást is hozzákeverem. A tésztát kinyújtom és tortaformába teszem, aztán rászórom a nagyobb darabokra vágott étcsokit, rászelem a körtét és ráöntöm a ricottás-mascarponés keveréket. 180 fokon 60 percig sütöm, majd 150 fokon még 15 percig. A körtevelőhöz a körtéket kimagozom, a lime-mal leturmixolom. A tortaszeleteket körtevelővel tálalom.