Keresés a blogon

VKF! XV. Az én kaméleon menüm

May 5th, 2008 by Ízbolygó | 0

Amikor elolvastam a Beatbull által közzétett e havi feladatot, nagyon, de nagyon megörültem! Végre szabadon szárnyalhat a fantáziám, messzire rugaszkodva a hétköznapi sémáktól, kitörve a mindennapok “hamarebédet” szorításából! Korábban is készítettem olyan ételeket, amik megfeleltek volna a kiírásnak, pl. libamájas tarte-tatint, libamájas crème brûlèet avagy fonott csirkét. Ám ahogy számba vettem az elmúlt időszak meg nem valósult ötleteit, olyan sok megvalósításra váró volt még, hogy az nem tudott kimerülni egy-két ételben, így készítettem egy KAMÉLEON MENÜT.:-)

Külön öröm, hogy a leadás Anyák Napjára esett! Így kis családom tagjai Anyák Napján Kreatív Anya fogásait kóstolhatták végig, elégedett csettintések, cuppogások és “Aja! Nadonfinon!” felkiáltások közepette:-) Beatbull nevét elégedetten mormolta mindenki a délutáni alvás előtt!!!

És még valami: én még ennyit nem írtam VKF!-re, szerintem nem is fogok, de ez a téma nálam tényleg annyira betalált!:-)

Egyszer valaki (talán éppen a kiíró?!) jegyezte meg, hogy az édességek bizony nagy számban szerepelnek a blogon, hát tessék. A menüm minden tagja édesség… vagy legalábbis azt hihetnénk… és fel is van cserélve ez-az…

Előétel/tapas
Panna cotta
Gyümölcstorta
Dobostorta

Köztesen…
Granita

Főétel
Máglyarakás

Desszert
Borgolyó
Lasagne

A fogások nagy része nem igényel nagy kézügyességet, vagy sok időt! Inkább ötletesek és olykor meghökkentőek. És akkor lássuk sorban:

Előétel/tapas

Zöldspárgás panna cotta kaviárral nemzeti színekben

Hozzávalók:
1 dl tejszín
1 lap zselatin
2 csipet só
0,5 kg zöldspárga
2 tk Halen Môn Welsh Oak só
spárgapép:
2 tk narancs balzsamecet
1/2 tk szerecsendió
1 ek tejszín
3 lap zselatin
vörös kaviár (hites uram ezzel a rettenetes rózsazsínnel lepett meg, ami ici-pici is.:-()

A zselatinlapot kevés hideg vízbe áztatom, majd kinyomom és a meleg tejszínhez adom, majd hideg vízzel kiöblített tálkákba adagolom és hűtőbe teszem. A spárga fás részét levágom és sós vízben kifőzöm, majd leszűröm és kevés főzőlével pépesítem. A pépet ízesítem a narancsos balzsamecettel, a szerecsendióval és hozzáadok 1 ek tejszínt. A zselatint hideg vízbe áztatom. Felmelegítem és hozzáadom a zselatint. A masszát a már kihűlt fehér rétegre adagolom. 4-5 órára behűtöm. Tálaláskor a tálkák aljára meleg vizet csorgatok, majd tányérra borítom a panna cottát. A vörös kaviárt a tetejére halmozom és tálalom. Pirítóst kínálok mellé.

Kecskesajttorta calvados zselével

Hozzávalók:
0,5 dl Calvados
1,5 dl almalé
2 ek mézes balzsamecet
2 lap zselatin
kecskesajt camembert
dió

Itt egyedül a zselét kell elkészíteni. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom. A Calvadost és almalét felforralom, majd addig rotyogtatom, amíg el nem illan az alkohol szúrós illata. Ekkor belekeverem a zselatint. Üvegtálba öntöm és hűtőben hagyom kihűlni. Tálaláskor akkora formákat szúrok ki a zseléből, mint a kecskesajt átmérője. A kecskesajtra ültetem a zselatint és a tetejére egy fél diót teszek.

Libamájas dobostorta zöldalmával és balzsamos-almás zselével

Hozzávalók:
2 rúd Tante Fanny leveles tészta
1 kisebb libamáj (20 dkg)
2 zöld alma + 1 piros
2 dl almalé
1 tojás
balzsamecet
3 zselatinlap

frissen őrölt bors
1 ek vaj

Előveszem a 18 cm-es tortaformám és kicsomagolom a leveles tésztát. Egy nagyobb fazékban vizet melegítek. A tésztából 4×18 cm átmérőjű kört kivágok, megkenem tojás sárgájával, őrlök rá sót, borsot és 200 fokon pirosodásig sütöm. Közben a libamájat megtisztítom, megszórom frissen őrölt borssal. A piros almát meghámozom, kivágom a magházát és elnyolcadolom. Egy sütőzacskóba száműzöm a libamájat az alma-nyolcadokkal egyetemben, összefogom a zacskó száját, kiszívom belőle a levegőt és egy gumival lezárom. Felforralt, de már csak gyöngyöző vízzel teli fazékba helyezem és 1 órát így párolom. Ha letelt az idő, kiveszem a zacskót és szobahőmérsékleten kihűtöm, majd leszűröm a libazsírt. A májat hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen szeletelni. A két zöldalmából kivájom a magházát, majd vékony karikákra szelem és kevés vajon párolom, majd amikor már kezd aranysárga lenni, nyakon öntöm 2 ek balzsamecettel és így karamellizálom. A májat vékony szeletkre vágom. Az első tésztakarikára libamáj szeleteket teszek, óvatosan meglocsolom jófajta balzsamecettel (én a Mammától kapott 25 évessel tettem ezt, ami olyan, mint a méz), erre tésztát teszek, aztán almát, majd ismét tésztát, libamájat almával, a tetejére tésztát. Ha ez kész, egy rakat tányért pakolok rá, hogy összenyomódjanak a rétegek. Mehet a hűtőbe másnapig. Másnap elkészítem a zselét: 2 dl almalét, 2 ek balzsamecetet felforralok, majd beleteszem a 3 lapzselatint. Amikor ez hűlni kezd, a torta tetejére lapátolom és 2 óra alatt készre hűtöm.

Köztesen…

Uborka granita

A menüsor legnagyobb meglepetése volt! Ez annyira nyarat idéző hűsítő, hogy már alig várom, nyár legyen! Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokszor készítem majd!

Hozzávalók:
1 kígyóuborka
fél lime leve
1 tk cukor
3 cm hosszú gyömbér lereszelve

A kigyóuborkát megpucolom, majd a felét durva reszelőn lereszelem, másik felét pedig leturmixolom. A leturmixolt részt átszűröm, majd hozzáadom a lime levét, a cukrot és az őrölt gyömbért. Összekeverem a durván lereszelttel és fagyasztóba teszem. Nagyjából másfél óra múlva kiveszem és villával elkeverem. Ezt óránként megismétlem, míg hókása állagú nem lesz, akkor tálalható.

Főétel

Máglyarakás zöldségekkel

Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta
1 tojás felverve
fél kg vegyes gomba (csiperke, laska, barna csiperke)
1 dl fehér bor
1 padlizsán
fél cs rukkola
medvehagyma-rukkola pesto
szárított paradicsom
olasz fűszerkeverék (rozmaring, bazsalikom, zsálya, oregánó, majoranna)

frissen őrölt bors

A rétestésztát (2 lapot egyszerre) nagyjából 10×15ös négyzetekre szelem és megkenem őket tojással. Egy téglalap 2 lapból áll. Erre ráteszek még egy téglalapot, aminek a tetejét megszórom az olasz fűszerrel. 200 fokon nagyjából 5 perc alatt aranysárgára sütöm őket. Közben a gombát feldarabolom és olivaolajon serpenyőben/wokban megpárolom a borral. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom. A padlizsánt 3 mm vékony szeletekre vágom és serpenyőben megpirítom mindkét oldalát. Ha kész sózom, borsozom. H az is kész, tálalok. Egy rétestészta-téglalapot teszek alulra, rukkolát halmozok rá és egy teáskanálnyi medvehagyma-rukkola pestot is rákenek. Erre ismét tészta jön, kicsit elforgatva. Padlizsán korongokat halmozok rá. Majd ismét tészta kicsit elforgatva, erre gomba jön. A tetejére tészta kerül és fejenként 4-5 aszalt paradicsom, amire egy kis pestot is teszek.

Desszert

Viona borgolyó mandulával és friss eperrel

Családi kötelékek miatt a Heimann-féle Borhozételt receptversenyen nem indulhattam, de azért az én agyam is zakatolt…

Hozzávalók:
5 ek bor
1 ek porcukor
1 vaníliarúd
10 g étkezési keményítő
1,25 dl tejszín
1 lap zselatin
szeletelt mandula

A bort felforralom és pár percig rotyogtatom, hogy sűsűrödjön, majd elkeverem a tejszínnel, a porcukorral, a vaníliarúd magjaival és az étkezési keményítővel. Ismét felfőzöm, majd amikor sűrűdödni kezd lehúzom a tűzről és hozzáadom a korábban hideg vízbe áztatott zselatin lapot. Gömb alakú formákba adagolom és kifagyasztom. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítom, ebbe forgatom bele a golyókat. Friss eperrel tálalom.

Csokoládé lasagne málnás ricotta habbal

Hozzávalók:
10 dkg 70%os étcsoki
10 dkg fehér csoki
10 dkg tejcsoki
25 dkg ricotta
fél lime leve
1 dl málnavelő
1 tk méz

A csokikat külön-külön felolvasztom, majd sütőpapírra kör alakban felkenem. Hűtőben kihűtöm. A ricottát összekeverem a málnavelővel, a lime levével és a mézzel. A csoki lasagnéhoz alulra étcsoki korongot, középre tejcsoki korongot, a tetejére fehércsoki korongot használtam. Közé töltöttem a málnahabot.

Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta:-))

Inspiráció, forrás:
Zöldspárgás panna cotta kaviárral nemzeti színekben – saját fejlesztés
Kecskesajttorta calvados zselével – egy Gustoban látott kép inspirált (VI.évf. 9 szám)
Libamájas dobostorta zöldalmával és balzsamos-almás zselével – egyszer az Alabárdosban ettem, azóta szerettem volna rekonstruálni
Uborka granita – MBTBD receptje
Máglyarakás zöldségekkel – kis változtatásokkal innen
Viona borgolyó mandulával és friss eperrel – Kalla Kálmán receptjéből kiindulva
Csokoládé lasagne málnás ricotta habbal – a csoki-lasagne ötlete Papp Emesét dicséri, a krém saját.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007