Keresés a blogon

VKF IX. – Libamáj créme brulée-nek álcázva

Oct 1st, 2007 by Ízbolygó | 0

Most, hogy a blog elmúlt 1 hónapos és úgy tűnik már nemcsak a családom és néhány főzni kedvelő barátom olvassa, úgy éreztem eljött az ideje, hogy készítsek én is egy pályaművet a VKF-re. Dibbuk VKF IX. kiírását olvasva gondolatban végigvettem, hogy milyen dolgokkal tudnék igazán “belsőséges” viszonyba kerülni. Sokakhoz hasonlóan a máj nálam is befutó. A liba és kacsa mája pedig mindenképpen a kategória győztese. A créme brulée-t is imádom. Így esett a választásom erre az ételre, ami olyannyira egyszerű és finom, hogy nem is értem, hogy bírtunk eddig élni nélküle!

Libamáj créme brulée

Hozzávalók:
10 dkg libamáj leturmixolva
2 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl aszú
5 tojás sárgája
1 tk. balzsamecet (valami jobb féle!)
pici só
pici frissen őrölt bors

A tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a bort, pici sóval, borssal vízgőz fölött kissé besűrítem. Majd leveszem a vízgőzről, kicsit hagyom hűlni és hozzáadom a libamájat és a balzsamecetet. 4 porcelán formát vízzel kiöblítek és elosztom benne a krémet, majd egy tepsibe teszem a formákat és felöntöm úgy vízzel, hogy a formák feléig érjen. 140 fokon 50 percig párolom. A formákat kiveszem, majd szobahőmérsékletűre hűtöm, majd mehet a hűtőbe tálalásig. Tálalás előtt megszórom barna cukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetem. Pirított kaláccsal, esetleg szőlővel MENNYEI!

Az alaprecept Kalla Kálmán érdeme, pár dolgot azonban változtattam rajta.

Crème brûlèe
Kókuszos crème brûlèe málnavelővel

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007