VKF IX. – Libamáj créme brulée-nek álcázva
Most, hogy a blog elmúlt 1 hónapos és úgy tűnik már nemcsak a családom és néhány főzni kedvelő barátom olvassa, úgy éreztem eljött az ideje, hogy készítsek én is egy pályaművet a VKF-re. Dibbuk VKF IX. kiírását olvasva gondolatban végigvettem, hogy milyen dolgokkal tudnék igazán “belsőséges” viszonyba kerülni. Sokakhoz hasonlóan a máj nálam is befutó. A liba és kacsa mája pedig mindenképpen a kategória győztese. A créme brulée-t is imádom. Így esett a választásom erre az ételre, ami olyannyira egyszerű és finom, hogy nem is értem, hogy bírtunk eddig élni nélküle!
Libamáj créme brulée
Hozzávalók:
10 dkg libamáj leturmixolva
2 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl aszú
5 tojás sárgája
1 tk. balzsamecet (valami jobb féle!)
pici só
pici frissen őrölt bors
A tejet, a tejszínt, a tojássárgákat, a bort, pici sóval, borssal vízgőz fölött kissé besűrítem. Majd leveszem a vízgőzről, kicsit hagyom hűlni és hozzáadom a libamájat és a balzsamecetet. 4 porcelán formát vízzel kiöblítek és elosztom benne a krémet, majd egy tepsibe teszem a formákat és felöntöm úgy vízzel, hogy a formák feléig érjen. 140 fokon 50 percig párolom. A formákat kiveszem, majd szobahőmérsékletűre hűtöm, majd mehet a hűtőbe tálalásig. Tálalás előtt megszórom barna cukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetem. Pirított kaláccsal, esetleg szőlővel MENNYEI!
Az alaprecept Kalla Kálmán érdeme, pár dolgot azonban változtattam rajta.