Keresés a blogon

Fonott csirke parajos gombóccal

Mar 11th, 2008 by Ízbolygó | 0

A magyar, a bajor, a cseh és az osztrák konyha sok mindenben mutat rokonságot, a földrajzi közelség miatt sok az egymástól átvett étel. Erre jó példát mutatnak a tésztafélék és a gombócok garmadája: ilyenek többek között a gőzgombóc, szilvás gombóc, zsemlegombóc és a májgombóc.
Őszintén mondom, nem vagyunk a zsemlegombóc nagy rajongói. Még a vadashoz is krumplifánkot szoktunk enni, nem pedig zsemlegombócot. A spenótot is csak Pötty és én kedveljük. Ehhez a “natúr” csirkéhez azonban mindenki nagy kedvvel lapátolta a szaftos gombócokat.

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
5 ek narancs balzsam
Szósz:
2 ek mustár
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
4 szál bazsalikom
6 szál oreganó
Köret:
2 zsemle
6 gerezd fokhagyma

30 dkg fagyasztott parajlevél
1 fej hagyma
2 tojás
40 dkg liszt
őrölt bors

A filék belső részét levágom, majd a maradék középeső vastag részt meglopfolom és 3 három részre vágom, aztán mint a copfot összefonom. Ha megvan az alját fogpiszkálóval összetűzöm. Sóval és frissen őrölt borssal fúszerezem és forró olivaolajon mindkét oldalát megsütöm, majd 5 ek. narancs balszamot rálocsolok és ebben sütögetem még egy kicsit. Egy másik serpenyőben 2 ek olivaolajon megfuttatom a mustárt, majd hozzáöntöm a tejszínt és a tejfölt és besűrítem. A végén beledobom a vékonyra vágott zöldfűszereket, majd egy percig ezekkel rotyogtatom, ha kell még sózom, borsozom.
A zsemléket apró darabokra vágom és a sütőben megpirítom. A fej hagymát apróra vágom és olivaolajon üvegesre párolom, aztán hozzáadom a parajlevelet, összekeverem, reszelek bele fokhagymát, sózom, majd kihűtöm. Hozzáadom a tojásokat, a pirított zsemlekockákat, a lisztet, sózom, borsozom és egynemű masszát gyúrok belőle. Vizet forralok és ebben főzöm ki a gombócokat.
Tálalás:
A csirkékből kihúzom a fogpiszkálót, majd rálöttyintek egy kevés szószt és a kifőtt zsemlegombócokkal tálalom.

Fakanál 2007/05.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007