Maci hagymája sokféle formában (1)
Tavaly kötöttem közelebbi ismeretséget a medvehagymával. Mivel a spenótot fokhagymásan szeretem, nem is volt kérdés, hogy a medvehagyma jött, látott és (meg)győzött. A múlt héten kapásból háromszor szereztem be újabb és újabb csokrokat belőle. Készült belőle fűszeres vaj, pesto, főzelék és egy húsétel is.
A medvehagyma (Allium ursinum ) igazi csemege a spenótot és izgalmas salátaféléket kedvelőknek. Illata és íze a fokhagymára emlékeztet, de annál sokkal lágyabb. Tavaszi tisztítókúrákban sikeresen alkalmazható, mivel kiválóan takarít belülről (gyomrot, a beleket és a vért). Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, “ólommentesítő” hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is. Hazánkban, a nyugati országokkal ellentétben, még nem védett növény. Gyűjtése egyetlen veszélyt hordozhat magában, mégpedig, hogy levele nagyon hasonlít a vele éppen egy időben növekvő gyöngyvirágéval, aminek fogyasztása halálos mérgezést okoz!
Elsőként a medvehagyma-rukkola pesto készítését írom le:
Hozzávalók:
10 dkg medvehagyma
10 dkg rukkola
1 marék fenyőmag
olivaolaj
só
frissen őrölt rózsabors
parmezán
A medvehagymát és a rukkolát megmosom és leitatom róla a nedvességet. Leturmixolom a fenyőmagot, majd hozzáadom a medvehagymát és a rukkolát és annyi olajat öntök hozzá, hogy könnyedén forogjon a turmix a masszával. (Szívesen írnám, amennyit felvesz, de amikor anyu vagy a nagyi ezt mondta, nekem égnek állt a hajam:-)) Ezt követően fűszerezem sóval, borssal és reszelek bele parmezánt is. Bőven, mert szeretem! Tiszta üvegbe adagolom, lezárom és hűtőben tárolom. Pár hónapig remekül beválik, mint ételízesítő!