Keresés a blogon

Egyfolytában piknik…
VKF! XVI.

Jun 16th, 2008 by Ízbolygó | 0

Van nekem egy csudiszupi piknikkosaram. A 30-ik (igen, már betöltöttem…:-)) születésnapomra kaptam barátnőmtől, Pöttyöm keresztanyjától. Nagyon helyre kis darab. Mégsem használtuk még soha. Az egyik gardrób felső polcán pihent. A mai napig. Ma felavattam volna, de az időjárás közbeszólt. A polcról legalább lekerült és körülnéztem benne. Messzire mondjuk egyébként sem vittem volna, nehogy megártson neki a hirtelen környezetváltozás. Csak a teraszig… Mivel, hogy igen nehéz, meg ott már úgyis a zöldben vagyunk!

A VKF! XVI. háziasszonya Gourmandula kisasszony hűtőnyitogató felhívására íródott posztomban említettem, hogy 2005-ben költöztünk ki a városból. Ki a zöldbe. Néhány ismerősünk szerint falura.
Nekem, alapvetően vidékinek, ez nem derogál. Imádok itt élni! A telek tényleg maga a ZÖLD. Körüs-körül mindehol fák övezik, tele bokrokkal, virágokkal. És méhekkel, bogarakkal, madarakkal, akiknek be nem áll a csőrük. Nem is vágyom innen máshová. Ez itt nekem tökéletes!

Tavasszal, ahogy már a hőmérséklet eléri a +10 fokot, Pöttyöm apjának erőteljes nyomására (“Együnk kint! Már tök jó idő van!”) mi kiköltözünk (kabátban) a teraszra. Kint vagyunk egész nap. Kint eszünk, homokozunk, hintázunk. Függőágyban fekve nézzük a felhőket.

Manapság már házirabszolgám is van, aki közben ringat és énekli, hogy “Inta,pallinta, lédiduna, kitkatona, udoj a tiszába, zsupsz!” Zsupsznál a vártnál nagyobb rántás vagy ő is beugrik mellém és újra indul kántálás. Inta-pallinta… Ilyenkor érzem, megérte megvárni, hogy 2 éves legyen, mennyi mindenre lehet “használni”! Locsol, ringat, pogácsát szaggat, meggyet magoz:-)))) És a legváratlanabb pillanatokban átölel és azt mondja: “Szeletlek”. Édes érzés…


Hintáztató rabszolgám


Meggymagozóm…

De vissza a piknikhez. Szóval, a fentebb leírtak miatt, mi nem nagyon járunk el piknikezni. Meg, amilyen körülményesek vagyunk, külön teherhordókat kellene szerződtetni, hogy mindent elcipeljünk a kiszemelt rétre. Így meg, ha itthon vagyunk, csak többször kell fordulnom a konyhából:-)))

Piknik menüm
Hideg kapros uborkaleves
*
Mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben
Rozmaringos sült paradicsomok
Zöldborsófelfújt füstölt sajttal
Kapros túróval töltött sült paprika
*
Túrós rétesek (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres)

A menü akár előző nap is elkészíthető, hiszen egyedül a húst kell megmelegíteni indulás előtt, a többi nem különösebben romlékony (hűtőtáskában akár 6-8 órát is épségben marad, nem mászik el), jól elpakolható műanyag dobozokba.

Hideg kapros uborkaleves

Hozzávalók:
3 3 0,5 kígyóuborka
2 dl tejföl
2 dl tej
3 dl bio natúr szinbiotikus joghurt (folyós, savanykás)
2 tk dijoni mustár

frissen őrölt bors
csipet cukor
fél lime leve
1 tk aceto balsamico bianco
1 nagy csokor kapor

A 3 uborkát meghámozom, majd leturmixolom a tejjel, a tejföllel, a joghurttal. Hozzáadom a mustárt, a lime levét, a fehér balzsamot, sózom, borsozom, cukrozom és ismét leturmixolom. A kaprot finomra vágom és belekeverem. A maradék fél uborkát kis kockákra vágom és a leveshez adom. Jól behűtöm.


Főétel

Mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
annyi szelet Jamon Serrano, ahány darabra szeljük a csirkemellet
1-2 bivaly mozzarella

frissen őrölt bors

A csirkemelleket keresztbe félbevágom, kicsit kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd lefektetek egy szelet sonkát, ráfektetem a csirkemellfilét, arra egy szelet mozzarellát és feltekerem, majd fogvájóval megtűzöm. Kevés olivaolajon nagyjából 10-12 perc alatt megsütöm.

Rozmaringos sült paradicsomok

Hozzávalók:

15-20 koktélparadicsom
10 dkg aszalt paradicsom
2 ág rozmaring
6 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

A fokhagymákat megpucolom és apróra vágom. 2 ek olivaolajat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsomokat és így sütöm 10 percig őket. Ekkor beledobom a rozmaringot is és még 5 percig a serpenyőt rázogatva pirítom. A végén sózom, borsozom.

Zölborsó felfújt füstölt sajttal

Hozzávalók:

60 dkg zöldborsó
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín
3 tojás
friss majoranna és rozmaring

frissen őrölt bors
12 dkg füstölt sajt

A zöldborsót kevés sós vízben (éppen ellepje) a szétnyomott, de nem megtisztított (!) fokhagymával együtt megfőzöm. A végén a levét leöntöm és a borsót a tejszínnel leturmixolom. Hozzáadom a kissé felvert tojásokat, 5 dkg füstölt sajtot, a majorannát és a rozmaringot, sózom, borsozom és még egyszer összekeverem a turmixszal. Egy piteformát kivajazok, beleöntöm a massza felét, erre ráreszelem a maradék füstölt sajtot és befedem a massza másik felével. Egy nagy tepsibe teszem a masszával teli formát és felöntöm annyi forró vízzel, hogy a forma 3/4-ig érjen. 180 fokon 45 percig sütöm.

Nők Lapja Konyha 2007/2.

Kapros túróval töltött sült paprika

Hozzávalók:

4 db TV paprika
30 dkg túró
1 tojás
kevés tejföl
2 nagy csokor kapor

frissen őrölt bors

A paprikákat megmosom, kicsumázom és hosszában félbevágom. A túrót összekeverem a többi hozzávalóval és a paprikákba töltöm. Kivajazott sütőformában 200 fokon 40 percig sütöm, majd még 5 percig grillezem. Hidegen és melegen is finom!

tvPaprika magazin 2007/08

Túrós rétesek (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres)

Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap
75 dkg túró
4 ek méz
3 ek tejföl
1 lime leve
2 vaníliarúd
búzadara
olvasztott vaj
málna
ribizli
áfonya és szeder

A túróhoz adom a mézet, tejfölt, vaníliák kikapart magjait és a lime levét és jól összekeverem. 2 réteslapot egy nedves konyharuhára terítek és megkenem olvasztott vajjal. Ráöntöm a túrós masszát harmadát és elsimítom, majd rászórom a málnákat. Megszórom nagyjából 2-3 ek-nyi búzadarával (a búzadraa mennyisége a gyümölcs mennyiségétől függ!). A hosszabbik felénél kezdve a konyharuha segítségével feltekerem, majd sütőlappal bélelt sütőlemezre emelem. A rúd tetejét megkenem olvasztott vajjal és 200 fokon 25-27 perc alatt pirosra sütöm. Ugyanígy járok el a maradék lapokkal csak mindegyikre más-más gyümölcsöt szórok.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007