Egyfolytában piknik…
VKF! XVI.
Van nekem egy csudiszupi piknikkosaram. A 30-ik (igen, már betöltöttem…:-)) születésnapomra kaptam barátnőmtől, Pöttyöm keresztanyjától. Nagyon helyre kis darab. Mégsem használtuk még soha. Az egyik gardrób felső polcán pihent. A mai napig. Ma felavattam volna, de az időjárás közbeszólt. A polcról legalább lekerült és körülnéztem benne. Messzire mondjuk egyébként sem vittem volna, nehogy megártson neki a hirtelen környezetváltozás. Csak a teraszig… Mivel, hogy igen nehéz, meg ott már úgyis a zöldben vagyunk!
A VKF! XVI. háziasszonya
Nekem, alapvetően vidékinek, ez nem derogál. Imádok itt élni! A telek tényleg maga a ZÖLD. Körüs-körül mindehol fák övezik, tele bokrokkal, virágokkal. És méhekkel, bogarakkal, madarakkal, akiknek be nem áll a csőrük. Nem is vágyom innen máshová. Ez itt nekem tökéletes!
Tavasszal, ahogy már a hőmérséklet eléri a +10 fokot, Pöttyöm apjának erőteljes nyomására (“Együnk kint! Már tök jó idő van!”) mi kiköltözünk (kabátban) a teraszra. Kint vagyunk egész nap. Kint eszünk, homokozunk, hintázunk. Függőágyban fekve nézzük a felhőket.
Manapság már házirabszolgám is van, aki közben ringat és énekli, hogy “Inta,pallinta, lédiduna, kitkatona, udoj a tiszába, zsupsz!” Zsupsznál a vártnál nagyobb rántás vagy ő is beugrik mellém és újra indul kántálás. Inta-pallinta… Ilyenkor érzem, megérte megvárni, hogy 2 éves legyen, mennyi mindenre lehet “használni”! Locsol, ringat, pogácsát szaggat, meggyet magoz:-)))) És a legváratlanabb pillanatokban átölel és azt mondja: “Szeletlek”. Édes érzés…
Hintáztató rabszolgám
Meggymagozóm…
De vissza a piknikhez. Szóval, a fentebb leírtak miatt, mi nem nagyon járunk el piknikezni. Meg, amilyen körülményesek vagyunk, külön teherhordókat kellene szerződtetni, hogy mindent elcipeljünk a kiszemelt rétre. Így meg, ha itthon vagyunk, csak többször kell fordulnom a konyhából:-)))
Piknik menüm
Hideg kapros uborkaleves
*
Mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben
Rozmaringos sült paradicsomok
Zöldborsófelfújt füstölt sajttal
Kapros túróval töltött sült paprika
*
Túrós rétesek (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres)
A menü akár előző nap is elkészíthető, hiszen egyedül a húst kell megmelegíteni indulás előtt, a többi nem különösebben romlékony (hűtőtáskában akár 6-8 órát is épségben marad, nem mászik el), jól elpakolható műanyag dobozokba.
Hideg kapros uborkaleves
Hozzávalók:
3 3 0,5 kígyóuborka
2 dl tejföl
2 dl tej
3 dl bio natúr szinbiotikus joghurt (folyós, savanykás)
2 tk dijoni mustár
só
frissen őrölt bors
csipet cukor
fél lime leve
1 tk aceto balsamico bianco
1 nagy csokor kapor
A 3 uborkát meghámozom, majd leturmixolom a tejjel, a tejföllel, a joghurttal. Hozzáadom a mustárt, a lime levét, a fehér balzsamot, sózom, borsozom, cukrozom és ismét leturmixolom. A kaprot finomra vágom és belekeverem. A maradék fél uborkát kis kockákra vágom és a leveshez adom. Jól behűtöm.
Mozzarellával töltött csirke sonka-köpenyben
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
annyi szelet Jamon Serrano, ahány darabra szeljük a csirkemellet
1-2 bivaly mozzarella
só
frissen őrölt bors
A csirkemelleket keresztbe félbevágom, kicsit kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd lefektetek egy szelet sonkát, ráfektetem a csirkemellfilét, arra egy szelet mozzarellát és feltekerem, majd fogvájóval megtűzöm. Kevés olivaolajon nagyjából 10-12 perc alatt megsütöm.
Rozmaringos sült paradicsomok
Hozzávalók:
15-20 koktélparadicsom
10 dkg aszalt paradicsom
2 ág rozmaring
6 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
A fokhagymákat megpucolom és apróra vágom. 2 ek olivaolajat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsomokat és így sütöm 10 percig őket. Ekkor beledobom a rozmaringot is és még 5 percig a serpenyőt rázogatva pirítom. A végén sózom, borsozom.
Zölborsó felfújt füstölt sajttal
Hozzávalók:
60 dkg zöldborsó
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín
3 tojás
friss majoranna és rozmaring
só
frissen őrölt bors
12 dkg füstölt sajt
A zöldborsót kevés sós vízben (éppen ellepje) a szétnyomott, de nem megtisztított (!) fokhagymával együtt megfőzöm. A végén a levét leöntöm és a borsót a tejszínnel leturmixolom. Hozzáadom a kissé felvert tojásokat, 5 dkg füstölt sajtot, a majorannát és a rozmaringot, sózom, borsozom és még egyszer összekeverem a turmixszal. Egy piteformát kivajazok, beleöntöm a massza felét, erre ráreszelem a maradék füstölt sajtot és befedem a massza másik felével. Egy nagy tepsibe teszem a masszával teli formát és felöntöm annyi forró vízzel, hogy a forma 3/4-ig érjen. 180 fokon 45 percig sütöm.
Nők Lapja Konyha 2007/2.
Kapros túróval töltött sült paprika
Hozzávalók:
4 db TV paprika
30 dkg túró
1 tojás
kevés tejföl
2 nagy csokor kapor
só
frissen őrölt bors
A paprikákat megmosom, kicsumázom és hosszában félbevágom. A túrót összekeverem a többi hozzávalóval és a paprikákba töltöm. Kivajazott sütőformában 200 fokon 40 percig sütöm, majd még 5 percig grillezem. Hidegen és melegen is finom!
tvPaprika magazin 2007/08
Túrós rétesek (málnás, ribizlis és áfonyás-szedres)
Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap
75 dkg túró
4 ek méz
3 ek tejföl
1 lime leve
2 vaníliarúd
búzadara
olvasztott vaj
málna
ribizli
áfonya és szeder
A túróhoz adom a mézet, tejfölt, vaníliák kikapart magjait és a lime levét és jól összekeverem. 2 réteslapot egy nedves konyharuhára terítek és megkenem olvasztott vajjal. Ráöntöm a túrós masszát harmadát és elsimítom, majd rászórom a málnákat. Megszórom nagyjából 2-3 ek-nyi búzadarával (a búzadraa mennyisége a gyümölcs mennyiségétől függ!). A hosszabbik felénél kezdve a konyharuha segítségével feltekerem, majd sütőlappal bélelt sütőlemezre emelem. A rúd tetejét megkenem olvasztott vajjal és 200 fokon 25-27 perc alatt pirosra sütöm. Ugyanígy járok el a maradék lapokkal csak mindegyikre más-más gyümölcsöt szórok.