Snidlinges-karfiolos pulyka petrezselymes rizzsel
Most, hogy már fél napja süt a nap, tavaszillat terjeng a levegőben ill. a madarak is folyamatosan csipognak, sorjázhatnak a könnyed tavaszi ételek.:-)
Nagyon kedvelem a karfiolt. Diósan krémnek, levesbe főzve, főzeléknek elkészítve (curryvel) vagy akár a halpuffancs masszájába keverve. A múltkori kakaós-sült is remekbe szabott volt. Ezt a ragus receptet eredetileg az oviba vittem ebédnek és annyira finom lett, hogy azóta megismételtem itthon is.:-) Nem túl fotogén kaja, de ez legyen a legnagyobb baja!
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
40 dkg pulykamell
1 dl fehérbor
1 csokor friss metélőhagyma (snidling)
1 póréhagyma
2 dl tejszín
2 dl rizs
petrezselyem
A karfiolt megmosom, rózsáira bontom és sós vízben megfőzöm. A pulykamellet megmosom, leszárítom, majd falatnyi kockákra vágom. A pórét vékonyan felkarikázom, vajon megpárolom. Hozzáadom a húskockákat, sózom, borsozom, megpirítom. Aláöntöm a fehérbort ill. felhúzom a tejszínnel. A metélőhagymát apróra vágom és rászórom. Ha a tejszínnel összeforraltam, hozzáadom a megfőtt karfiolrózsákat is. Petrezselymes rizzsel tálalom.
Fakanál 2008/9