Kacsakonfit és a legfinomabb zöldséges köretek
Kedves barátainkat vártuk vasárnap ebédre és húsügyben, mivel manapság nem tolakszom érte, teljesen tanácstalan voltam… Töprengtem, töprengtem, aztán arra jutottam, hogy legyen kacsa. Mert az finom és abból talán én is eszek egy keveset. Viszont köret fronton annyi minden eszembe jutott, hogy alig tudtam választani, miket is készítsek. Aztán szombaton a zöldségesnél már-már a kétségbeesés határát súroltam, mivel rengeteg szebbnél-szebb zöldség kellette magát a polcokon. Aztán végül a vajban-borban párolt répa, Ch&V kakaós karfiolja, ill. a korábban már készített kecskesajtos sült cékla lett a befutó, ez utóbbihoz azonban most Garabonciásék kecskesajtgolyóját választottam, ami tavaly nyáron már remekül szerepelt nektarin-kísérőként. Mit ne mondjak, a céklán is sokat dobott. Azt ugye önmagában is nagyon szeretjük, de ezek a kecskesajtgolyók komoly magasságba emelték. Szóval szívből ajánlom mindenkinek, aki esetleg nekifut. És készült sütőben sült rozmaringos burgonya is, ami meg besztof egész évben. Főleg a lesült részek, amikért folyamatos harcok zajlanak.
Hozzávalók:
Kacsakonfit
kacsamell
kacsacomb
kacsazsír
fokhagyma
romaring
só
frissen őrölt bors
A kacsa konfitálása szuper dolog, leginkább mert nem kell vele csinálni sok mindent, mégis isteni finom a végeredmény. Most kipróbáltam mellből és bár a rozéra sült mell is nagy kedvenc, el kell mondjam semmivel sem kevesebb a konfitált!
A kacsamellett, combot megmostam, megszárítottam sóztam, borsoztam, majd a bőrös oldalukkal lefelé serpenyőbe fektettem őket és megpirítottam a bőrüket a hájból kisült zsírban, megfordítottam, a húsos oldalnak is adtam pár percet, majd átköltöztettem őket a vasfazekamba, dobtam melléjük sok-sok fokhagymagerezdet és pár ág rozmaringot, felöntöttem kacsazsírral, hogy ellepje és közepes láng fölött addig melegítettem, míg bugyogni nem kezdett a zsír, majd teljesen letakarékoltam és így főzögettem, míg a villa ahogy beleböktem, szinte ellenállás nélkül szaladta húsba. Akkor át tettem egy serpenyőbe a fokhagymákkal és 1-2 ek zsírral egyetemben és pirosra sütöttem minkét oldalát.
Vajon-borban párolt répa:
sárgarépa
vaj
fehérbor
só
kakukkfű
A répákat megpucoltam, majd serpenyőben vajat olvasztottam és átforgattam rajta a répát, majd aláöntöttem 2 dl fehérbort és lefedve közepes lángon ebben puhára pároltam, majd a végén fedő nélkül körbepirítottam.
Sült cékla kecskesajttal:
cékla
Garabonciás kecskesajt
só
frissen őrölt bors
olívaolaj
balzsamecet
A céklagumókat ha földesek megmosom és leszárítom, ha nem ezt a lépést megspórolom. A gumókat külön-külön alufóliába csomagolom és löttyintek rájuk gumónként 1 ek. olivaolajat, megszórom sóval illetve 1 ek. balzsamecettel. A tasakokat összezárom és így sütöm bő egy órát 200 fokon. Amikor kész, a céklát héjától megfosztom és ízesítem sóval, olívaolajjal, balzsamecettel. A felbevágott kecsksajtgolyókkal összeforgatom.
Sült karfiol:
kafiol
só
frissen őrölt bors
olívaolaj
kakaópor
A karfiolt rózsáira bontom, összeforgatom sóval, frissen őrölt borssal és olívaolajjal, sütőpapírral borított sütőlemezre borítom, majd kakaóporral finoman megszórom és 200 fokon hipp-hopp puhára sütöm.
Rozmaringos sült burgonya (képről lemaradt)
A burgonyát megpucolom, hasábokra vágom, olívaolajjal és finomra vágott rozmaringgal összeforgatom. Tepsibe öntöm, fehérborral meglocsolom, majd alufóliával lefedem és puhára párolom, majd az alufóliát levéve pirosra sütöm.
Isteni ebéd volt, na!:-)