Tavaszi leves nyúllal
Kaptam nyulat. Kettőt. De nem ám a vékonyka, kisportolt boltit! Ezek csudaszép házi nyulak voltak egyenesen Mohácsról (anyósom közbenjárása révén)! Szépen megtisztítva, szétbontva. A legkevesebb husit rejtő darabokat levesbe szántam, amolyan igazi tavaszi levesbe! Amiben minden friss, harsogó, ropogós. Került bele karfiol, gomba, karalábé és friss gyökérzöldségek.
Hozzávalók:
2 nyúl mellkasi része és egy két hosszanti húsdarab, amiben nem volt csont és elképzelésem nincs, az melyik része volt
1 csokor petrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 csokor újhagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kis fej karfiol
2 karalábé
30 dkg gomba
1 csokor újrépa
1 csokor új petrezselyemgyökér
30 dkg zöldborsó (fagyott)
só
tarkabors
A nyúldarabokat hideg vízben felteszem főni. Amikor felforr, leszedem az esetlegesen képződő habot és visszaveszem a lángot, hogy a leves csak gyöngyözzön. Mivel a nyúlnak nem kell túl sok idő, egy másik lábasban időközben megpárolom a felkarikázott újhagymát, majd 2 percig összeforgatom a felkarikázott répával és gyökérrel, majd az egészet a nyúl levéhez öntöm. Kipótolom még vízzel, majd beleteszem a karalábét ill. egy nagy teatojásban a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát szintén megpucolva, de egyben ill. egy maréknyi tarkaborsot. Sózom, borsozom. Lefedem és így főzöm takarék lángon vagy egy órát. Ezt követően mehet bele a zöldborsó, ill. amikor már minden majdnem megfőtt, a karfiol rózsáira szedve. Akkor lesz igazán finom, ha lassan készül, de összességében 1,5 órán belül megvolt. Friss, aprított petrezselyemmel megszórva tálaltam.