Grillköretek 5.: Spárga-burgonya-paradicsom saláta
Ahogy a korábbi bejegyzésből is látszik beköszöntött nálunk a grill szezon.
Ami azért jó:
– mert nekem, a nőnek “csak” köretet kell csinálnom. (meg elmosogatnom mindenfélét, amit a hős grillidomár használ:-))
– mert semmilyen más sütési módszerrel nem lesznek a húsok ilyen finoman füstösek
– mert ilyenkor mindenki a szabadban van és élvezi a madárfüttyöt. (és a grill füstjét)
– mert ilyenkor már simogatóan meleg tavaszi idő van.
Szeretünk grillezni. Nagyon. Emlékszem, amikor kiköltöztünk vidékre és az első kora tavaszi napon a hites uram kihajtott grillezni. 8 fok volt, napsütésben. Téli kabátban, bakancsban falatoztuk a szezon első grill húsait a saját teraszunkon. Ez a legemlékezetesebb grillezésünk marad. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, de a grillezés tartja magát, bár egyszer felütötte a fejét a tárcsa is, de ez viszonylag rövid idő alatt eltűnt a sűllyesztőben. Újabb és újabb grilleken készülnek a húsok, zöldségek, de ez megmarad a férfiak játékának. Jelszavunk a grillezésnél (is): Csak semmi faxni!
Hozzávalók:
1 kg újburgonya
1 csomag zöld spárga
1 csokor petrezselyem
8 db koktélparadicsom
só
vaj+olívaolaj
A salátához a spárga alsó, fás részét levágom, majd cukros, ecetes vízben pár perc alatt roppanósra párolom. Az újburgonyákat megmosom, negyedbe vágom, és vaj-olívaolaj keverékén először átpirítom, majd a serpenyőt 5 percre lefedem, így megpuhul a krumpli. Ezt követően fedő le és pirosra sütöm. A spárgasípokat összekeverem a burgonyával, a felkockázott koktélparadicsomokkal és az apróra vágott petrezselyemmel. Finoman sózom, olívaolajjal meglocsolom, és már kész is a gyors grillköret.
További grillköretek:
Tabbouleh és cukkinis bulgursaláta lime-mal,
Rozmaringos-fokhagymás kukorica és töltött cukkini,
Kecskesajtos-cukkinis gomba és a jolly joker cukkinis köretem,
Raita és sült cékla.
Recept ötlete a Lecker májusi számából való.