Bolti gyümölcsjoghurt helyett
Egy korábbi bejegyzésemben a konzerv bébiételek elleni kirohanásom kiegészítéseként szeretnék pár szót ejteni a gyermekeknek készült joghurtokról, túrókrémekről is. Hihetetlen, mi mindent tesznek bele az eltarthatóság ill. a megfelelő állag elérése érdekében! Holott igen egyszerű joghurtot készíteni valódi gyümölcsből, valódi jó minőségű joghurtból. Íme most egy újabb ötlet azoknak, akiknek a gyereke szereti a gyümölcsjoghurtot vagy a téli időszakra, amikor kevesebb fajta friss gyümölccsel kell beérnünk. Fagyasztott gyümölcsöket is össze lehet forralni, a végeredmény ugyanolyan, mintha friss alapanyagból készült volna.
Hozzávalók:
házi készítésű szilva/szőlő lekvár (cukor és tartósítószer nélkül)
natúr joghurt
A vaslábasba beledobom a kimagozott szilvákat és szőlőszemeket és egy fél citrom levét, majd először lefedve, majd fedő nélkül főzöm, mígnem úgy bugyog, mint a láva. Ez jelzi, hogy elég sűrű már az anyag. Üvegekbe merem és felhasználásig hűtőben tárolom. A felhasználás jelen esetben azt jelentette, hogy összekevertem 2 teáskanálnyit belőle 2 dl joghurttal. Mazsola a perc törtrésze alatt bepuszilta.
A lekvárjaim egyéb kalandjairól az alábbi postokban olvashatsz:
Nem kell mindig kaviár…
Libamáj, bárány és csokoládé
6 nap 7 éjszaka