Keresés a blogon

Aszalt szilvás-zabpelyhes-diós, éjszakák és egyebek

Dec 2nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Beköszöntött az adventi időszak. A múlt heti gyönyörű havas táj helyett, most azonban csak az eső-eső-eső… Remélem, azért a karácsony fehér lesz! Egyébként meglepődtem az adventen. Teljesen mellbevágott, hogy már csak három hét is itt a karácsony. (ötletem sincs, kinek-mit kellene venni! no, és hogy mindezt mikor?) Idén valahogy megállt nálam az idő, lemaradtam augusztus-szeptember környékén… Azóta dolgozom. Veszedelmes sebességgel rohannak az órák-napok-hónapok. Jó ideje alig alszom, mégis végeláthatatlanul kígyózik előttem az elintézendő feladatok sora. Azonban minden percét élvezem! Jó oké, nem mindet, mert meg tudok őrülni a bürokráciától, meg a hülye papírmunkától, de azért nem erről szól kizárólag. Különben fel is adnám… Az alvás ill. ennek korlátozott volta, valamint Pöttyöm legújabb szokása, miszerint hajnali 2-3-tól (mire lefeküdnék) le kell ellenőriznie vajon mindenki itthon van-e, azonban néha egészen erőt próbáló. Biztosan neki sem könnyű, mivel bejött a “félelmek” korszaka. Ma éppen a kocsiban osztottam-szoroztam, míg egy teherautó után battyogtam 5-tel, hogy pl. ezen a hétvégén péntek estétől-hétfő reggelig nagyjából 13 órát aludtam. Nem sok-nem sok…. A pandamaci szem-effekt állandósulni látszik, még a Piszke által javasolt pandamacikarika eltűntető is tehetetlen.

DE! Most, hogy itt az advent, csak-csak sikerül lassítani és a sok levélírás (a Mikulásnak persze), tervezés, kalkuláció között egyre gyakoribbá válnak a sütögetések. Is. Mert mást is tervezek, remélem, jut majd arra is szabad vegyérték:-))) Belegondolni, hogy tavaly még képeslapokat is sk gyártottam… Most örülök, ha odajutok, hogy egy zabkekszet összedobjak. Ez most különösen jó lett, mert kaptam apró szemű zabpelyhet ill. dióval még nem kevertem, de nagyon klassz karácsonyi hangulatú keksz lett belőle.

Hozzávalók:
Hozzávalók:
30 dkg zabpehely
10 dkg darált dió
20 dkg olvasztott vaj
3 ek méz
12 dkg aszalt szilva
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
bő fél tk sütőpor
2 tojás
fahéj, gyömbér és szerecsendió ízlés szerint

A diót és a zabpelyhet száraz serpenyőben megillatosítom, hozzáadom a vajat is. Hozzákeverem a többi hozzávalót is. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd kis gombócokat tépek a masszából vizes kézzel, ellapítom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 15 perc alatt aranysárgára sütöm őket.

Kicsit mások, de zabpelyhesek:
Aszalt barackos zabpelyhes keksz
Zabpelyhes vörösáfonyás süti
Aszalt szilvás 1.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007