Zabpelyhes-vörösáfonyás süti
A zabpelyhes sütire tavaly karácsony előtt kaptam rá. Az adventi időszak nálam gyakorlatilag azzal telik, hogy aprósüteményeket, kekszeket, meg minden olyan pepecselős édességet készítek, aminek az év más részében nem állok neki. Ilyenkor azonban elkap a hév és gyártom őket tonnaszám. A tavalyira konkrétan emlékszem (mintha tegnap lett volna…hogy elrohant ismét egy év…) összesen 18 féle süti készült és kitartott az új évig, pedig két kézzel osztogattam mindenkinek. Idén megpróbálok ellenállni a kísértésnek és kevesebb félét készíteni. De amikor kint minden szürke és hideg, olyan jó a konyhában tenni-venni, aztán érezni ahogy a fahéj, a dió, a mogyoró és a sülő finomságok egyéb alkotóelemeinek illata betölti a lakást. Közben gyertya ég, karácsonyi zene szól (ezeket a cd-ket mindig megunjuk mire valóban karácsony lesz:-)). Egyébként is imádom a karácsonyt, a kedvencem az ünnepek közül! Remélem, idén fehér lesz, mert akkor az igazi.
De még mielőtt egy karácsonyi post születne, visszakanyarodnék a zabpelyhes sütihez. Ez olyannyira variálható és ugyanolyan egyszerűen elkészíthető, mint a muffin. Biztosan kerül majd még fel ilyen témájú recept, addig is ötletadónak álljon itt néhány, mit is lehet beletenni:
kakaót, csokidarabokat, diót, mogyorót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, levendulát stb.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg darált mogyoró
8 dkg aszalt vörösáfonya
10 dkg zabpehely
1/2 tk szódabikarbóna
8 dkg méz
15 dkg vaj
1 tk őrölt fahéj
2 ek natúr joghurt
A vajat egy bögrében mikróban felolvasztom. A többi hozzávalót kimérem, egy tálba szórom, ráöntöm a vajat és összekeverem. A masszából fél evőkanálnyi mennyiséget veszek ki és egymástól 4-5 cm-re sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. 180 fokon 13 perc alatt megsülnek. Meg kell várni, hogy teljesen kihűljenek, mert könnyen eltörnek.