Keresés a blogon

Már megint zabpelyhes keksz, most aszalt szilvával

Feb 28th, 2008 by Ízbolygó | 0

Már kopogtat a tavasz! Reggelente madárcsivitelésre ébredek, aztán egész nap símogatnak a napsugarak… Idilli… Ehhez képest a valóság merőben más képet ad. Pötty valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az utóbbi két hétben pitymallatkor ébred, amikor én még alig bírom kinyitni a csipáimat. Nagy nehezen összeszedem magam és átvonszolom magam hozzá, hogy elmormoljam neki, még rohadt korán van és elsoroljam az összes barátját, barátnőjét, családtagokat, akik mind-mind alszanak. Ez a hadművelet az esetek 97%ban sikertelen. Ő felkelt, keljek én is. Levonulunk kávét és tejet készíteni, majd ismét vissza az emeletre, bebújunk az ágyba, míg megissza a tejét (ez nagyjából 3 perc). Nagyjából ennyi időm van, hogy összeszedjem magam, illetve hogy kiélvezzem a csendet és a nyugalmat. Mivel a 3 perc leteltével, felhangzik az “eeeeefogyott” és az “ééébettő”(=ébresztő!), indul a nap. Öltözés, pakolás, bevásrlás, vagy játszótér. Ez utóbbit nem viselem túl könnyen, képtelen vagyok hülyeségekről vagy a gyerek napirendjéről csevegni vadidegenekkel. Pötty viszont IMÁDJA a játszót, meg a sok gyereket! Úgyhogy megyünk. Kajával, vízzel felpakolva, mivel enni is kell. De mit? A kifli (bármennyire szuper is a Ludwigék kiflije) egy idő után unalmas. A gyümölcs (alma, banán) mindenképpen játszik. De kell mellé valamilyen szénhidrát. Egyik jolly joker az ilyen esetekre a keksz. Persze nem a bolti! Saját, zabpelyhes!

Hozzávalók:
26 dkg zabpehely
8 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
17 dkg vaj
2 ek méz vagy 6 dkg nádcukor
10 dkg aszalt szilva
csipet fahéj
1 narancs reszelt héja
fél tk sütőpor
1 tojás
kevés tej

A mandulát és a zabpelyhet száraz serpenyőben megillatosítom, majd párszor megpörgetem a turmixban, de csak annyira, hogy ne őröljem meg teljesen. A vajat habosra keverem a mézzel/cukorral, aztán hozzáadom a többi hozzávalót és annyi tejet, hogy ne legyen teljesen kemény a massza. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd teáskanálnyi mennyiséget a sütőpapírral bélelt tepsire teszek a masszából és ellapítom. 12 perc alatt aranysárgára sütöm őket.

Ezek is zabpelyhes kekszek:
Aszalt barackos zabpelyhes keksz
Zabpelyhes vörösáfonyás süti

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007