VKF! XIV. Magyaros ízek a konyhámban
Maci VKF! kiírása örömet okozott, mivel véleményem szerint igen csak ráfér egy kis ráncfelvarrás a magyar konyhára. De mit is jelent nekem a magyar konyha? Őszintén szólva sok olyan ételt, amiért nem rajongok. Így a blogom sem tocsog a paprikás zsírban. Pedig a paprika egy klassz fűszer, alapvetően nem csak ezt okolom az ellenszenvért. Ludas ebben még az előbb említett hagymás-zsír, amivel az ételek nagy többségének elkészítése indul. Nem tolongok a pörköltekért, a gulyásokért, a halászléért. Folytathatnám a sort a székelykáposztával vagy a paprikás lisztben sütött hallal. Levesek terén már nem vagyok ilyen finnyás, a Csülkös bableves már a blogra is felkerült. Sőt! Akad még egy két olyan étel (lecsó pléldának okáért), ami bár piros, évi 1-2 alkalommal megeszem. Mégis szívem szerint előnyben részesítem azokat az ételeket, amik nem pirosak és nem csípnek…
Aztán ahogy a kiírás kapcsán jobban utána olvasgattam a magyar konyha történetének, rájöttem, hogy alapvetően Mátyás idejében még nagyon a helyén volt a dolog, aztán meg félresiklott, de rendesen. Ez nagyságrendileg a XVII-XVIII. sz-ban történt. (Már a félresiklás.) A fűszerpaprika miatt háttérbe szorult a sáfrány, a bazsalikom és a gyömbér használata is. Eleinte egyébként lenézett fűszernek számított a paprika és nehezen terjedt el… Aztán a végén jött, látott és győzött.
A zsírral főzés miatt is a törökök okolhatóak, akik a sertésen kívül minden más állatot elhajtottak a házaktól. A fűszerpaprikát is ők honosították meg, a kukoricával, a kávéval vagy a paradicsommal egyetemben. Sok ételüket átvettük és ezek be is épültek a konyhaművészetünkbe, ilyen pl. a pitah, amiből a lángos lett, a rétes, a pogácsa (a bogaca szóból származik a neve), vagy a tarhonya.
El kell, hogy mondjam azonban, a leginkább bosszantó dolog, ahogy az éttermek a magyaros ételeket készítik, tálalják. És sajnos ezzel a felhozatallal találkozik a Maci által megigégezett messze földről érkezett látogató is. Persze azért vannak üdítő kivételek, ahol az újragondolt magyar konyhával találkozhatunk, ilyen pl. a Kistücsök vagy a Dió. De sokkal több kellene belőlük!
És hogy mit főznék a “messze földről hozzám érkezett vendégnek”?
Van egy kész menü korábbról, amit jó szívvel feltálalnék, igaz nem a hagyományos magyar konyha ízvilágát képviseli, de van benne libamáj, alma, bárány:-) Részletezve ITT.
De készültem a rend kedvéért egy hagyományosabbal is:
Mivel a hosszú úton bizonyosan megfáradt, kezdetnek talán egy kis juhtúrós pogácsával szolgálnék, hogy megágyazzak vele a ház pálinkájának.
Előételnek kacsamájat kínálnék lecsóval és kecskesajtos puliszkával. Főételnek harcsapapikás készülne gyermekem apja jóvoltából, a túrós csuszát én állítanám elő.
Desszertnek csokoládés rétest adnék forró meggy- és ribizli öntettel.
(Megj.: A rétes és a pogácsa ahogy fentebb írtam, török eredetű.:-))
Aztán, ha mindezt végigenné és megérné a másnapot, akkor elvinném a LouLou-ba vacsorázni, hogy lássa, azért igyekszünk Európa felé mi is…:-)
Kacsamáj lecsóval és kecskesajtos puliszkával
Hozzávalók:
20 dkg kacsamáj
Lecsó
20 dkg hagyma
5 dkg bacon
4 paprika
4 paradicsom
1 tk őrölt fűszerpaprika
só
A szalonnát vékony csíkokra vágom és zsírjára sütöm, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a kicsumázott,felszeletelt paprikát, picit megsózom és lefedve párolom, míg a paprika megpuhul. Ez idő alatt a paradicsomokat megmosom, az aljukat X alakban bemetszemés forró vízzel leöntöm, hogy a héja leváljon róla. Ha levált felkockázom és a paprikához adom. Addig rotyogtatom, míg a paradicsom és a paprika meg nem fő. Sózom és fűszerpaprikával ízesítem/sűrítem.
A lecsót ahány ház, annyi féleképpen készítik. Van aki tojással, virslivel, tarhonyával, paprikás kolbásszal és még ki tudja mivel nem dúsítja.
Puliszka
12 dkg kukoricaliszt
4 dkg vaj
4 dl víz
só
kecskesajt korongok
A vizet felforralom a vajjal és a sóval és a tűzről levéve folyamatos kevergetés közben beleszórom a kukoricalisztet. Addig keverem,míg be nem sűrűsödik. Vízzel kiöblített formákba adagolok 1 evőkanálnyi puliszkát erre ültetek egy korong kecskesajtot, majd befedem újabb adag puliszkával. Tálalás előtt sütőben vagy mikróban kicsit megmelegítem és kifordítom a formából, mint egy tortát szeletelem. Legutolsó lépésként a májat készítem el. Kacsazsírban megsütöm, közepes hőfokon, hogy ne keményedjen meg. (Sózni csak a kész májat szabad!)
Harcsapaprikás túrós csuszával
Hozzávalók:
30 dkg hagyma
1 kg afrikai harcsafilé
2 paradicsom
2 paprika
1,5 ek őrölt paprika
1 dl tejföl
1 dl vörösbor
2 ek étkezési keményítő
Hagymát olivaolajon megfonnyasztja Pötty apja, aztán a tűzről félrehúzza a vaslábast és beleszórja az őrölt paprikát és 2 dl vizet is a lábasba tölt. Tűzre vissza és 10 percig rotyogtatja. Ekkor beleteszi a felkockázott halat, 2 paradicsomot, 2 kicsumázott paprikát és a 2 dl vörösbort. Jó 20 percig főzi, majd a tejföl és az étkezési keményítő keverékével besűríti.
Túrós csusza
15 dkg szárított nagykocka tészta
fél kg túró
10 dkg bacon
3 ek tejföl
A bacont serpenyőben zsírjára sütöm, majd hozzákeverem a túrót és a tejfölt. A tésztát kifőzöm és a túrós keverékkel összekeverem, majd a harcsapaprikással tálalom.
Csokoládés rétes forró meggy- és ribizli öntettel
A puliszka ötletét egy Kalla receptből vettem.