Várakozó állásponton
Még mindig várunk. A kisfiam nem lesz egy kapkodó idegbeteg… Az elmúlt lassan egy hét alatt viszont megtapasztalhattam, milyen ROHADT MÓDON UTÁLOK VÁRNI… Ezt mondjuk eddig is tudtam, de ez aztán most tényleg a színtiszta szívás. Minden elpakolva, minden bekészítve, a gyerek meg jól elvan a pocakban. És még nem is hibáztathatom érte. Hiszen, ami ideget elviselt a 9 hónap alatt, tényleg le a kalappal előtte! Sőt! A helyében én sem igyekeznék az ismeretlenbe. Ráadásul, ha nagyon őszinte vagyok, már én is olyannyira megszoktam a pókhasú létet, hogy nagyon nem is akadályoz semmiben… Egyedül a doki stresszel. A befektetés ténye, mint Démoklész kardja lebeg felettünk… Pedig, mint tudjuk, gyerek még bent nem maradt és minden jel arra utal, hogy azért már készülődik odabent, csak a maga tempójában. Sürgetni szerintem felesleges, beleavatkozni a folyamatba pedig bűn. Hiszen egyáltalán nem mindegy ki-mikor születik meg. Persze az egészségügy vendégszeretetét mindeközben csak a szükséges mértékben szeretném kiélvezni. Semmiképpen nem spékelném meg még pár nappal. Közben Pöttyöm meg nem nagyon akar kikeverni a takonykórból, mintha érezné, hogy ez az életében az utolsó időszak, amikor CSAK őt pátyolgatom:-)) Szóval egyrészt sürgetném is Kispöttyöt, másrészt legbelül biztosan érzem, ő tudja mit és mikor akar.
Közben persze telnek a napok a maguk megszokott módján. Bár a múlt keddi ámokfutásnak köszönhetően levessel jól el vagyunk látva:-))) A remek kísérlet a birsalma-füge sajtra csúfos véget ért. Röptézett a kukába, miután helyes kis penészfoltok jelentek meg rajta. Most elindulunk a zöldségeshez és elkészítem birsből vánszögen. Hátha. Úgy szeretem…Diósan, sajttal.
De ha már itt a tökszezon, meg is töltöttem egy tököt zöldségekkel. A sütőtök remek alapanyaga lehet sűrű krémleveseknek, finom süteményeknek, quicheknek, de akár tésztaételkként is fogyaszthatjuk. Nem mellesleg nagyon egészséges, hiszen a sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkenti az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Jól kombinálható almával, körtével, (édes)burgonyával, céklával, vagy sonkával. Sajtok közül a cheddar, a parmezán és a gruyere, csonthéjasok közül a mandula és a dió remek társai. Zöldfűszerekkel is kellemes összhangot alkot: a rozmaring, a kakukkfű, petrezselyem, mind-mind más karaktert kölcsönöznek neki ill. érdemes nekifutni a „keletiesebb” vonalnak és fahéjjal, csillagánizzsal, kardamommal is kísérletezni, akár leves formájában.
Önmagában is kiadós kaja, de kacsamell köreteként is el tudom képzelni.
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
só
frissen őrölt bors
1 lilahagyma
15 dkg csiperke
10 koktélparadicsom
negyed karfiol
2 tk fagyasztott bazsalikom
parmezán
A sütőtököt hosszában félbevágom, majd a magjait kikaparom. A fokhagymát lereszelem, vagy fokhagymanyomón átnyomom, olívaolajjal összekeverem és a tököt megkenegetem vele. 180 fokon sütögetem fél órát.
Közben a lilahagymát megpucolom, felkockázom, majd olívaolaj és vaj keverékén megpárolom. Hozzáadom az felkockázott gombát és fedő nélkül párolom/pirítom 5 percig, majd beleteszem a felaprított karfiolt és a bazsalikomot is. Néha megrázva a serpenyőt pirítom a zöldségeket. 10 perc elteltével beledobom a koktélparadicsomokat és addig pirítom őket, amíg a töknél le nem telik a fél óra. A tökből kerek almavájóval kigolyózok még a beléből és a zöldséges keverékhez adom, majd visszatöltöm az egészet a két fél tökbe. Parmezánt reszelek rá és tovább sütögetem még 20 percet, addigra a sajt is megpirul a tetején ill. a karfiol szeleteke is szép színt kapnak, a tökről nem is beszélve.