Karácsonyi ujjgyakorlat: trüffel makadámia dióval
Karácsonyi para indul. Szűk egy hónapot mérnek karácsonyig. Problematika: hogyan kellene ügyesen ajándékokat beszerezni, ha a 4 fal között töltöm a napok nagy részét 2 gyerekkel? A gyerekekből a kisebbet, a maga 3 hetével, nem szívesen vinném tömegbe, hiszen influenza szezon beindult, erre az idő szintén rádob egy lapáttal. Szuper. Kiút: idén mindenki gasztroajándékot kap… Kivéve a gyerekek. Nekik rendeltem már ezt-azt az interneten. Még jó, hogy Pötty imádja a zenét (lassan megjelenik Gryllus 4!), illetve a könyveket. De valami játékot is kellene majd beszerezni… A kisebb takoot kap, mert ezt a nagy is imádja.
Gasztroajándék téma: két éve a bonbonok taroltak karácsony körül, nem lesz így idén sem, megspékelve jófajta lekvárokkal és pár meglepetéssel:-) Idén ezzel melegítettem:
Hozzávalók:
30 dkg tejcsoki
0,8 dl tejszín
makadámia dió
holland kakaópor
Az elkészítése több, mint egyszerű. A csokit a tejszínnel összeolvasztom, majd a ganachet egy lapos tálba öntöm és kihűtöm. Kiskanálnyi mennyiségeket veszek belőle és a makadámia diók köré ügyeskedem golyót formázva, majd holland kakaóporba forgatom. Mehet a hűtőbe.
Megj.1. veszélyesen finom, legjobb senkinek sem adni belőle, ami nem szép dolog.
Megj.2. érdemes egy rakat makadámia diót szerezni, meg csokit is, mert ebből nem lehet eleget készíteni.
Bonbon ötletek korábbról:
Csokoládés fudge
Diós grillázs
Fahéjas-kávés csokikrémmel töltött aszaltszilva narancsos csokimázban Grand-Marnier-vel
Konyakmeggyes bonbon
Marcipános-barackos konfekt
Mentás-csokis-karamell
Mogyorós-fahéjas ganache
Raffaello
Vajkaramellás bonbonok
Vajkaramellás szivecskék
Trüffel “Grand Marnier”.
Lecker 2007/10