Keresés a blogon

Karácsony az Ízbolygón
Trüffel “Grand Marnier”

Nov 30th, 2007 by Ízbolygó | 0

Nincs egy hónapja, hogy a Culinarisban részt vettem egy, általam is beharangozott Praliné készítés című Ízakadémia főzőcskén. A főzőcskét a Rózsavölgyi Csokoládé Műhely tulaja, Csiszár Kati tartotta. Gourmandula csúnyán beelőzött és leírt mindent, ami érdekes lehet a recepteket is beleértve, ezt itt lehet elovasni. A hallgatásom és halogatásom ezügyben az angyalka játékhoz köthető, amin nekem a trüffelkirálynőt, T3V-t dobta ki nekem a gép és őt szerettem volna meglepni a főzőcskén készült dolgokkal. Ami egyébként meg is történt, ennek örömére ez a poszt. Szóval, a Gourmandula által leírtakkal nagyjából egyet is értek, leszámítva, hogy én arra számítottam, hogy a szeánszon otthon is egyszerűen elkészíthető, fineszes trüffeeket, bonbonokat, gyártunk, amihez nem kell semmi extra alapanyag. Nem így történt, úgyhogy “kénytelen” voltam beszerezni a Nagy Csokoládé Könyvet, amiből aztán kiolvashattam az okosságot. A glükóz szirup itt is “alap”anyag, ám egy rakat receptben nem szerepel, ami bizakodással töltött el. A glükóz szirup remekül helyettesíthető Golden Syruppal, amit Doctorpepper kapott is az angyalkajátékon és t3v szerint Pécsett is kapható. Ha valaki tud bp-i fellelhetőséget, ne fogja vissza magát, kommentezzen. De hogy visszakanyarodjak a receptekhez. Találtam egy jópofát, amihez viszont potom 45 dkg csoki kellett, úgyhogy feleztem a mennyiségeket, kihagytam ezt-azt és vadítottam egy kis Grand Marnier-val. Így is rengeteg lett belőle, nem győzzük enni:-)

Hozzávalók:
22,5 dkg Amedei toscano Black 66% csokoládé
75 ml tejszín
1 ek méz
csipet só
1 vaníiliarúd kikapart belseje
12,5 dkg vaj
0,5 dl Grand Marnier

A tejszínt a cukorral, sóval, a felhasított és kikapart vaníliarúddal és péppel felfőzöm, majd a kézmelegnél melegebbre hűtöm. (40 fok) A csokoládét felolvasztom, majd a tejszínből kidobom a vaníliarudat és apránként a csokihoz keverem. A vajat robottal habosra verem, majd a kihűlt ún. canache krémbe (tejszín+ csoki) keverem és hozzáadom a Grand Marniert is. Kicsit várok, hogy hűljön, majd nyomózsákba vagy pisztolyba töltöm és golyóbisokat, vagy szép csigákat nyomok egy sütőpapírral bevont tepsire. Hűtőbe teszem és kihűtöm. Másnap csokoládét olvasztok és bevonom vele trüffeleket. Lehet hempergetni kakaóporba, avagy megszórni a bevonót színes cukorral, kandírozott naranccsal.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007