Keresés a blogon

Hagymaleves és cider

Nov 18th, 2009 by Ízbolygó | 0

Életem legjobb hagymalevese lett. Pikáns, telt ízű. Kellett hozzá az Olive, hogy almabort (cider) borítsak a levesbe és meg kell mondjam, állati jó lett vele. Eddig konyak vagy rosé borult bele, de ez az almaboros verzió, tényleg viszi a pálmát!

Most olvastam a cider kapcsán, hogy birsalmából készíthető a legjobb minőségű almabor, de az alapanyag és az előállítás költsége értelemszerűen magasabb. És itthon vajon miért nem készítenek ilyesmit? Birs is, alma is van bőven! Almalé fronton örvendetesnek tartom az 5 l-es friss almalé megjelenését, hiszen a bolti dobozosok sűrítményből készülnek és még tesznek hozzá ezt-azt az eltarthatóság érdekében. Ez meg natúr almalé, mindenféle hókuszpókuszok (cukor, tartósítószer és színezőanyagmentes) nélkül. Mondjuk nyáron egy-két utántöltővel megjártuk… valószínűleg a helytelen tárolás következtében megerjedt és elég gusztustalan volt, de a zöldséges szó nélkül visszavette:-))) Pöttyöm mondjuk hetekig azt mesélte mindenkinek, hogy “taknyos az almalé”:-) Végre valami akció a sivár kis életében…

Hozzávalók:
6 db hagyma
1 üveg cider (száraz)
6 dkg vaj
jó pár ág kakukkfű
2 ek balzsamecet
3 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
bagett, sajt

A hagymákat megpucolo, félbevágom, majd vékonyan felszeletelem. A vajat megolvasztom és a hagymát szinte megkaramellizálom rajta. Ez a leves legidőigényesebb része, közepes lángon érdemes végezni. Ha ez megvan, felöntöm az almaborral, kevés vizet még adok hozzá, majd beleteszem a kakukkfüvet, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és rotyogtatom 10 percig. A vége előtt pár perccel hozzáadom a balzsamecetet is. A bagettet felszelem, megpirítom, a reszelt sajtot a tetejére halmozom. A tányérba teszem és erre merem a forró levest.

Ha nem sikerül a hagymát vékonyra szelni, vagy finnyásak a kölykök, botmixerrel lehet homogenizálni benne a hagymát.

Ötletet az Olive novemberi száma adta.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007