Keresés a blogon

Lilahagyma leves

Apr 7th, 2008 by Ízbolygó | 0

A konyakos hagymaleves nagy kedvencünk, az vöröshagymából készül. Lilahagymából még sohasem próbáltam levest főzni, pedig magát a lilahagymát jobban kedvelem a vörösnél a lágyabb íze miatt. Egy német receptújságban láttam egy képet lilahagyma levesről és annyira megtetszett a lila színe, gondoltam, kipróbálom.
(Múltkor ugyanígy tetszett meg a lilakáposzta leves…)
Alapvetően ugyanúgy készítettem, mint a vöröshagymásat, csak konyak helyett rozét löttyintettem bele ill. a kakukkfű helyett a végén málnás balzsamecettel ízesítettem, amitől visszafogottan, de gyümölcsös lett a leves.
Friss felfedezésem egy kecskesajt, ami nemespenészes és barna magoskenyérből készült pirítóssal mennyei. Ezt adtam a leveshez, ami nagyon klasszul harmonizált a leves gyümölcsösségével!

Hozzávalók:
8-10 fej közepes lilahagyma
6 dkg vaj
3 dl rosé
2 ek tejszín
1 ek málna balzsam

frissen őrölt bors
Matin D’Avril kecskesajt
barna magoskenyér pirítva

A hagymákat megpucolom, hosszában félbevágom és vékony szeletekre szeletelem. Egy leveses fazékban a vajat felolvasztom, majd rádobom a hagymákat és átforgatom, sózom, borsozom. Lefedem és a hagymákat pár percig párolom, aztán felöntm a borral, kicsit rotyogtatom, hogy az alkohol elillanjon. Aztán felöntöm vízzel és addig főzöm a hagymákat, míg meg nem puhulnak. Ha puhák, mehet bele a tejszín, ill. mielőtt elzárnám alatta a lángot a málnás-balzsamecet.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007