Alma-málna crumble zabpehellyel
A hétvégén nonstop aludtam. Megcsípett a cecelégy vagy mi, de a konyhában is a gyorsaneccerűt elve érvényesült. És mint ilyenkor mindig, tök jó dolgok sültek ki a végén! Ez a zabpelyhes kalap a gyümölcsön példának okául olyan ütős, hogycsakna:-)
Hozzávalók:
2 ek vaj
3 ek nádcukor
3 nagyobb savanykás alma
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg málna
Ramsay-féle karamellszósz
10 dkg zabpehely
10 dkg mandulaszelet
12 dkg vaj
Az almák magházát kiszedem és felkockázom őket. A citrom héját ráreszelem ill. a levével meglocsolom. 2 ek vajat egy serpenyőben felolvasztok, 2 ek nádcukrot karamellizálok rajta, majd beleöntöm az almakockákat és fedő nélkül addig párolom, míg az alma el nem kezd puhulni. Fahéjjal megszórom és mellédobálom a málnát. Lehúzom a lángról. Egy másik serpenyőben a mandulát és a zabpelyhet megillatosítom, majd rákockázom a vajat, megvárom míg elolvad és mindenhol bevonja a zabpelyhet és a mandulát. Egy sütőedénybe öntöm a gyümölcsöket, meglocsolom a Ramsay féle karamellel, majd a tetejére morzsolom a mandulát zabpelyhet. 180 fokon 20 perc alatt aranyszínűre sütöm a tetejét.
Vaníliafagyival is finom lehet, de magában is megáll!
Hasonlóak:
Körtés-almás cobbler,
Szilvás-almás morzsás “csüti”,
Szilvás cobbler