Keresés a blogon

Szilvás-almás morzsás “csüti”

Feb 15th, 2008 by Ízbolygó | 0

A németajkúak az effajta süteményekre a “Streuselkuchen” szakszót, az angolok a “crumble”-t alkalmazzák, nálunk nem tudok hasonló megnevezésről, szerintem mi minden ilyesmit le-“linzerezünk” vagy “morzsás süti”-zünk. Előállítása rém egyszerű, még így is, hogy a lekvárt is azon frissiben készítettem. Manóknak is nyugodtan adható, mivel a cukor mennyisége elenyésző benne, ill. jól kiváltható mézzel! (és imádni fogják, legalábbis az enyém teljesen odavolt és lelkesen kiáltozta, hogy “csüti-csüti! Mék-mék!”)

Hozzávalók:
2×45 dkg fagyasztott szilva
2 alma
1 ek fahéj
30 dkg vaj
60 dkg + 2 ek liszt
1/2 tk sütőpor
csipet só
15 dkg cukor
1 bio-narancs héja
2 tojás

A szilvát kimagozom és a megpucolt, kimagozott, vékonyra szelt almával összerottyantom a vaslábosban. Ha nagyon muszáj a végén mézzel édesítem, de inkább maradjon kicsit pikáns, mert az jól harmonizál majd a tésztával. A fahéjat is belekeverm. A vajat megolvasztom és összekeverem a többi hozzávalóval. Egy tepsit kivajazok és a massza 2/3 részét belesimítom, majd a kezemmel eligazítom és a tenyeremmel elsimítom. Hűtőbe teszem a maradék masszával egyetemben. Amikor a szilva-alma lekvár meghűlt, rákenem a tepsiben lévő masszára, majd a maradék 1/3 masszához keverek 2-3 ek lisztet és morzsásra dolgozom, majd ezt a süti tetejére szórom. 150 fokra előmelegített sütőbe tolom és 35-40 percig sütöm.

Lecker 2008/01-02.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007