Keresés a blogon

The best túróspogi ever

Jan 29th, 2009 by Ízbolygó | 0

Pogácsa témában azt hiszem ezzel a recepttel megtaláltam a legjobbat! Kaptam egy receptet egy ismerősömtől, amiben a vaj-liszt-túró mennyisége egyenlő arányban volt, de azt túl zsírosnak éreztem. Variálgattam a mennyiségekkel, ill. a só arányán, az élesztőt is inkább pici tejben feloldom, így lett ez a végeredmény. Rém egyszerű elkészíteni, semmi faxni, kelesztés és egyebek, azonban az állaga és az íze mesés!.-))) Sokat elárul, ha azt mondom, az elmúlt 3 hétben vagy 8szor (!!!) készítettem kilós mennyiségű túróból!:-)))) És csak most hétvégén sikerült megmentenem párat a fotózáshoz! JA! És másnap is puha….:-)

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg túró
40 dkg vaj (szinte folyékony)
2 tojás + 1 tojás felverve (kis tejföllel kikeverve)
30 g élesztő kevés tejben feloldva
30 g só

Az alapanyagokat összegyúrom és hűtőben pihentetem 20 percig. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Maga a tészta igen ragacsos, nyugodtan lisztezzük a deszkát, a nyújtófát! A tésztát vékonyra nyújtom és az egyik felét lekenem felvert tojással, majd félbehajtom. Aztán a széleket felhajtom. Így most egy négyzet alakú tésztám van, aminek a tetején vannak a felhajtott tésztaszélek, ami nem túl esztétikus, ezért az egészet megfordítom, így a szélek alulra kerülnek és felül meg a szép felület fogad. Kinyújtom 2 ujjnyira vastagra, majd 3 cm-es szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, majd pihentetem, amíg nem végzek a szaggatással. Ezt követően megkenem a tetejét a felvert, tejföllel kikevert tojással. 16 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Korábbi pogik:
Juhtúrós
Medvehagymás-kecskesajtos

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007