Narancskaramelles grízes süti
Korábban már kétféle grízes sütit is készítettem, mindkettő nagy sikert aratott, főleg Pöttyöm ill. a többi gyerekem körében. Talán a citromos még jobban is ízlett nekik, mint a nektarinos-málnás. Na, de ez a narancsos is tálalástól számítva perceken belül elfogyott!:-))) Ez is az a fajta, amit meg kell “itatni” a sütés végén. Isteni narancsos-karamelles sziruppal. Nem érdemes lespórolni róla, mivel hihetetlen jó ízt és állagot ad neki!
Hozzávalók:
15 dkg dió
25 dkg olvasztott vaj
40 dkg búzadara
2 ek liszt
2 csapott tk sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai
40 dkg natúr joghurt
10 dkg tejföl
20 dkg + 15 dkg cukor
2-3 bio narancs
A sütőt előmelegítem 180 fokra. 15 dkg diót durvára vágok, majd száraz serpenyőben megillatosítom. A grízt, lisztet, sütőport összekeverem. A joghurtot, a tejföllel és a 20 dkg cukorral szintén elegyítem. Az olvasztott vajat száraz összetevőkhöz keverem, hozzáadom a vágott diót is. Ezt követően a joghurtos masszát is hozzáadom. 15 percig békén hagyom. Addig elkészítem a narancsos karamellszirupot. A narancsokat megmosom és a héját lereszelem, vagy citrushámozóval leszedem, majd kifacsarom és 2,5 dl narancslét félreteszek. 15 dkg cukrot 2 ek vízzel karamellizálok, majd a narancslével felöntöm és addig főzöm, amíg a karamell fel nem oldódik. Nagyjából 10-15 perc alatt sűrű szirupot főzök belőle, amihez a végén hozzáadom a narancsok héját. Egy sütőlapot vagy nagyobb tepsit kivajazok (én sajnos kicsibe tettem, nem ártott volna, ha nagyobb, akkor nem lesz ilyen vastag), a tésztát robotgéppel átkeverem, a tepsibe simítom, majd 25-30 perc alatt megsütöm. A meleg sütire locsolom a szirupot, majd kihűtöm.
Lecker 2008/12