Nektarinos-málnás grízes süti
Igazi, könnyű, nyári, pikáns süti, aminek érdekessége, hogy a tésztájába búzadara is került. Korábban írtam már egy grízes sütiről, az is igazán különleges darab, de ennek sem kell szégyenkeznie mellette. Vanília fagyival igen finom. Hathatós konyhai segítségem szorgosan munkálkodott a gyümölcsök elhelyezésében ill. néha úgy gondolta, inkább leeszi őket a sütiről…persze szigorúan miután rápakolta, így viszonylag komoly mennyiségű nyers tésztát is elfogyasztott, ami úgy nem, később kisülve viszont nagyon ízlett neki. A szirupos locsolást nem érdemes lespórolni, mert így kissé “szottyosabb” a végeredmény.
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
0,5 l natúr joghurt
4 tojás
15 dkg cukor
3 cs vaníliás cukor
20 dkg liszt
20 dkg búzadara
1 tk sütőpor
Tetejére:
1 lime
1 ek mangó balzsam
1,5 dl víz
8 dkg cukor
A nedves hozzávalókat a nedvesekkel, a szárazakat a szárazakkal keverem össze. Tehát egyrészt a joghurtot, tojást, cukrot és vaníliás cukrot összekeverem, majd az olvasztott vajat hozzáadom. Másrészt a lisztet a grízzel és a sütőporral keverem egybe majd a joghurtos masszához adom. A tésztát kivajazott tepsibe (lehetőleg nagyobba, pl. 30X40esbe) öntöm, majd a tetejét kirakom nektarinnal és málnával. 180 fokon 30 percig sütöttem, és amikor aranysárgára sült, meglocsoltam 1,5 dl lime-mangó sziruppal, amit úgy készítettem, hogy a lime levét a cukorral, a vízzel és a mangós balzsamecettel összeforraltam és a végén, majd ezzel a sziruppal “megitattam” a kisült sütit.
KicsiVú kicsit másképp készítette
Ötlet: Viva! 2008/7