Grízes süti – isteni!
Ez egy igazán egyszerű süti, könnyed, pikáns. A szombati gyors ebédek desszertjeként szerepelt és igazából nem is tudok mit hozzáfűzni… nagyjából fél óra alatt fogyott el.
Hozzávalók:
1 vaníliarúd
0,5 l. tej
20 dkg cukor
7,5 dkg búzadara
5 dkg vaj
6 réteslap (Tante Fanny teljeskiőrlésű)
1 citrom
fél tk fahéj
A vaníliarudat felhasítom és kiszedem a krémes belsejét. Ezt a tejjel, csipet sóval, 10 dkg cukorral felfőzöm. Ha forr, hozzákeverem a búzadarát, 1-2 percig főzöm, majd félrehúzom hűlni. Egy sütőtálat kikenek olvasztott vajjal, majd kibélelem egy réteg réteslappal, ezt megkenem vajjal és ráfektetek még egyet, azzal ugyanígy teszek. Így 3 réteg réteslapom fekszik a formában. Erre öntöm a grízes masszát. Ezt követően a maradék 3 lapot az előzőekhez hasonlóan egymásra fektetek úgy, hogy közben olvasztott vajjal megkenem. A tetejét is. 180 fokon 45 percig sütöm, a felénél lefedem alufóliával, nehogy megégjen. A cél a halvány barna szín elérése.
A citromot alaposan megmosom, majd lehántom a héját zöldséghámozóval. A citrom levét, héját 10 dkg cukorral, a fahéjjal és 1,5 dl vízzel sziruppá főzöm, majd ha megsült a sütim, ezzel a sziruppal meglocsolgatom. Pikáns, citromos, könnyű.:-))
Lecker 2008-június