Dagadó savanyú káposztával töltve
PöttyPapa komolyan vonzódik a savanyú káposzta hús kombóhoz, legyen szó akár töltött- vagy székelykáposztáról, illetve az általam le is közölt káposztával sült sertéskarajról kolbásszal megtöltve vagy a káposztabundában sült sertéskarajról. Nem állítom, hogy nem szeretem az efféle étleket, de az biztos nem enném minden nap. De néha beadom a derekam és kedvezek a család fejének. Ez is egy ilyen kísérlet volt, nálam nem volt átütő, de neki nagyon ízlett!
A dagadó, a sertés “hasfala”, a hátsó lábak előtt helyezkedik el közvetlenül, tehát a has hátsó része.
Sokoldalúan felhasználható: vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, töltve, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve. Nálunk, Tolnában leginkább tölteni szokták.
Hozzávalók:
1 kg sertésdagadó
80 dkg savanyú káposzta
2 alma
4 babérlevél megőrölve
1 mokkáskanál őrölt kömény
6 gerezd fokhagyma
3-4 dl fehérbor
só
frissen őrölt bors
A dagadót a recept szerint fel kellett volna szúrni, de az enyém egy vékony, megkockáztatom gyöszös darab volt, így a varráshoz folyamodtam. Összeöltöttem az egyik oldalát, majd a belsejét sóval és őrölt borssal bedörzsöltem. A savanyú káposztát összekevertem a fűszerekkel, majd a meghámozott és negyedbe vágott almákkal együtt a dagadó belsejébe gyömöszöltem. Bevarrtam a másik oldalát is, aztán a külsejét is besóztam, borsoztam illetve a zúzott fokhagymával bedörzsöltem. Átemeltem egy tepsibe, aláöntöttem a bort, majd alufóliával lefedtem és 220 fokra előmelegített sütőbe toltam egy órára. Ez idő alatt klasszul megpuhult, úgyhogy az alufóliát levettem róla, majd olajjal megkentem és pirosra sütöttem. Burgonyapürével tálaltam.
Fakanál 2008/1-2.