Zabaglione amarettivel és epres mascarponéval
Habkönnyű, tavaszi/nyári nass. Elkészíteni is egyszerű, nincs vele több munka, mint egy tiramisuval és a rétegezést is gyakorolhatjuk vele:-))) A zabaglione egyébként borhabot jelent, alkotóelemei a tojássárgája, a bor és cukor. A franciáknál sabayon néven fut. Sokoldalúan felhasználható: gyümölccsel, édességekhez, mártások készítéséhez.
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
4 ek cukor
4 ek Marsala bor (vagy más édes, de éppenséggel lehet prosecco vagy száraz fehér is)
fél l tejszín
2 pohár tejeskávé
babapiskóta (ezt nem számoltam meg)
15 dkg amaretti (Sapori) (olasz mandulás keksz)
25 dkg mascarpone
15 szem eper
A tojássárgákat a cukorral, a marsalával gőz felett habosra keverem, majd kicsit hűtöm. A tejszínt is elverem, majd hűtőbe teszem. A babapiskótákat a tejeskávéba mártom és egy üvegtál aljára fektetem őket. Rákenem a tejszín felét, majd a borhab felét. Erre újabb kávéba mártott babapiskóta jön. Aztán tejszín, zabaglione, majd az összetört amaretti. Az epreket botmixerrel pürésítem, majd hozzákeverem a mascarponét és felhabosítom. Az epres krémet is a nasira kenem. Lefedem és hűtőbe teszem. Legjobb egy egész éjszakára. Másnap fagyis kanállal adagolom és a tetejére ismét összetört amarettit szórok.
A recept (az epres mascarpone krém nélkül) Graziano Cattaneotól, a Krízia tulajdonos-séfjétől származik.
Mások máshogyan:
Zabaglione Dolce Vitánál
Mamma kávéval és balzsamecettel színesíti, de van, hogy fagyit készít belőle.
Reggelire proseccoval nyomja avagy sósan ginestraként fogyasztja.
Beatbull búzasört tesz bele
PHZS málnával variálja