Keresés a blogon

VKF! XVIII. – Összegzés (K-O)

Aug 27th, 2008 by Ízbolygó | 0

Folytatva a sort jöjjenek az K betűtől az O betűig a második szekció tagjai. (ez most kicsit off, de a K betűről most eszembe jutott egyik volt egyetemista társam, aki panaszkodott, hogy őt biza puffasztják a K betűs zöldségek. Már akkor is kíváncsi voltam, így érdeklődésemre fel is sorolta őket: karfiol, káposzta, karalábé…no meg az a kur..a brokkoli:-))

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Az első eresztésbe bekerült Baba és konyha Vatruskája ill. Chilii és csoki két remekműve!

Kicsi Vú
Kicsi Vút a világ legkomolyabb feladata elé állítja kis purista Pankája, hiszen –ezt most idézem- „…aki most már nemcsak, hogy purista, de újabban bicsérdista is, azaz csak nyers koszton él, sőt kacsingat a fényevés felé…”. Azért néha elgyengül a kis gézengúz, hiszen anyukája citromos-ricottás kuglófjának még ő sem bírt ellenállni! Alkotónk nem értem, miért ostorozza magát a múlttal, nála mindig klassz recepteket találni! A kuglóf tésztája nagyon ötletes, ez is legyártásra kerül hamarosan az én csütifalómnak is.

Kőleves
A, aki gondolom családtag, át lett verve. Igaz nem sajnálom, mert az általa vágyott joghurttorta egy sokkal klasszabb édességre cserélődött Kőleves fondorlatai miatt. Igazi nyári édesség született a konyhájában. Ezt a nektarinos túrótortát még sütni sem kell, így ez a nagy melegek ideális hűsítő desszertje!

Kulináris élvezet
Ez immáron a negyedik VKF!, amin a Kulináris élvezet is megjelenik. A túrós fordulón túróval töltött zöldpaprika receptjével vesz részt a blog, ami akár könnyed, nyári ebédnek is bevállalható!

Léttudatos konyha
Renáta, a Léttudatos konyha szerzője 4 gyermekes anyukaként is talál időt arra, hogy belépjen a gasztrobloggerek és most már a vékáefesek táborába is és az immáron nagykorúvá vált VKF-re nektarinos-köles/tofu desszertet készített fahéjas keksszel. Külön dicséret, hogy ilyen nehezített pályán is alkotni tud, nem is akárhogy! Nagyon tetszik, hogy egyre szaporodnak a vega/vegán stb. blogok, így erről a számomra kissé misztikus területről őket olvasva mind többet tudok meg. Most pl. azzal okosodtam, hogy az általam is nagyra becsült kölesből is lehet előbb tejet, majd túrót készíteni. Hogy mik vannak!

Lilahangya
Lilahangya, aki származását tekintve (velem együtt) tolna megyei, szintén nagy túró-fan, ez már a kiírásnál kiderült. A Hangyacsalád apraja-nagyja eszi a túrót édesen, sósan, sőt! Házitejből el is készítik otthon! Lilahangya most két édes étellel jelentkezett, amitől ezek mégis különlegesek, az az elkészítési módban keresendő. A narancsos sült túrógombóc sütőben sült, a túrós rétesfelfújt pedig egy extra törékeny réteslap hasznosításának végeredménye. Szuper, szuper mindkettő, így nem is csoda, hogy a Kishangyák is imádják a hasukat!

Lorien
Lorien, a konyhai partizán, aki évi rendes szabadságát tölti (áááá, de jó neki!) egy, a múlt ködéből előtűnő, körözöttel csalt mosolyt az arcomra! A kolléga az egyik gasztroalapműből, az Ínyesmester szakácskönyvéből merítette az ötletet. A végeredmény önmagáért beszél, saját asszonya, aki nem a halak barátja is a halas verzió pártját fogta, ám Pirosnál mégsem aratott osztatlan sikert ez az abszolút nem hétköznapi körözött. Lehet, hogy Piros aznap nem a gourmand nyelvét hozta magával?! A libamáj+kaviár+szardella kombó kipróbálását is remélem, posztolja majd a kolléga, bár az nekem már kicsit túl soknak tűnik a jóból…

Macsfalatok
Kismacs a Macsfalatokból egy klasszikust emelt ki a túró-rengetegből és juhtúrós sztrapacskát készített. A rettenet adaghoz 1,5 kg krumplit reszelt le a kislyukú reszelőn, ami kérem, nem piskóta! Megtudhatjuk tőle továbbá azt is, hogy amit mi (tévesen) sztrapacskának hívunk, az a szlovákoknál valójában “brindzás galuska” (= bryndzové haluski) néven fut. A sztrapacska ott savanyúkáposztával készül. Engem ez a káposzta nélküli is a boldog békeidőkre emlékeztet! Már csak egy jó pofa sör hiányzik a teljes ízélményhez!

Mamma (Dalla cucina, per te)
Mamma is egy komplett menüt húzott fel, ám olasz módra. Ahogy olvasgattam a posztokat, elkalandoztam és hirtelen egy toszkán trattoriában éreztem magam. A homlokzaton ez virít: Mamma. Belépve egy sármos olasz siet elém. Egy pompás asztalhoz gardíroz, ahonna a pínea fenyők és a táj úgy simulnak egybe, mintha egy giccses festményt néznék. Hihetetlen, de létezik ilyen hely. Bambulásomat a sármos szakítja félbe és a ricottás menüt ajánlja. Kezdetben egy értekezést hallgathatok meg a ricottáról és a séf, Mamma túróhoz fűződő viszonyáról. De már érkezik is az üdvözlőfalat a kapros-lazacos ricottakrém citromkosárkában a konyha mélyéről, ahol Mamma kever-kavar fakanalával. Hogy ne tunyuljanak az ízlelőbimbóim, antipastoként firenzei ferde tornyot citromos ricottamártással élvezhetek. A primot, a tésztát kihagyom, hiszen már alig bírok levegőt venni és közben korholom magam, hogy a szűkebb derekú szoknyámban jöttem… A főétel ricottás húsgombócok paradicsommártással, melynél megértem, mekkora különbség is van a zsemlemorzsás és a ricottával dúsított vagdalt között. Desszertként még leküzdök egy cannolot, amire mindenképpen ráküldök egy limoncinot, már csak a szétcsapatás kedvéért. Időközben záróra lesz, Mamma feljön a konyhából, mindenkivel vált egy-két barátságos szót és meg a sármőrrel hazavonszolom plusz kilóimat. De ki visít?! Jézus, a gyerekemre magára borított valamit. Álmodozásnak vége szakad, sármőr tova…. Mamma, köszönöm, hogy (legalább gondolatban, de) elutazhattam a toszkán lankákra!

Maszatkonyha.hu
A maszatkonyha.hu nem tévesztendő össze Zsuzsi77 Maszatkonyha blogjával! Ez egy weboldal, amit szintén egy Zsuzsanna üzemeltet és a fordulóra egy liszt nélküli túrós-meggyes sütivel jelentkezett. Sajnos, fotó nem készült róla, de elkészítése mindenképpen szuper egyszerű!

Zsuzsi77 – Maszatkonyha
Maszatkonyhás Zsuzsinak is ez a második alkalom, hogy VKFen vesz részt. Ahogy írja, az első a piknikes volt, itt azonban jobban rákészült, hiszen nem a gombhoz kereste a kabátot, hanem a kiíráshoz a receptet! A közismert diós kosárkák diós-lekváros-habos töltelékét túrósra cserélte, ami igen ígéretes sütiket eredményezett! Remek újítás, kipróbálandók listájára felvettem.

Max konyhája
Max és alkotótársa Pannicica is vállalt egy-egy túrós receptet erre a fordulóra, ill. Max időközben a posztidőzítés csínját-bínját is kitanulta.:-) Pannicica zöldséglevest készített túrógombóccal ill. ráadásként túrós párnát, míg Max egy vérbeli francia, szerelmetes desszertet alkotott.. Coeur á la Créme – ez annyit jelent franciául, hogy: szív krémmel. Ezt eredetileg úgy készítik, hogy lyukacsos aljú porcelán formákba teszik a krémet és hagyják kicsepegni a túróból a savót, így kapnak egy igazán krémes szív alakot. Ezzel a desszerttel bárki feje elcsavarható!

Mennyei Manna
Szintia a Mennyei Manna háziasszonya egy pohárkrémet készített „Szederálom túrókrém” fantázianévvel. Szintia igen szűkszavúan csak annyit árult el, hogy ez az egyik kedvenc desszertje. Mindenesetre a kép gyönyörű!

Mennyei Mignon
Mignon is olimpia lázban égett az elmúlt hetekben, így drukkolásos sörözéshez-borozáshoz (ez kifejezetten gasztro versenyszám!) készítette a ricottás-chilis sütkrumpli falatokat. Remélem Mignon nem bánja, de itt emlékeznék meg az olimpia egyik legszebb napjáról, amikor a Kemény Dénes által irányított vízilabda csapat ronggyá verte az USA válogatottját és ezzel bearanyozta a VKF-leadó-vasárnapunkat!

Mézesmadzag
Habolondneszeddle-Mézesmadzag Zsuzsa szülei a kertes házukban nagyüzemi paradicsomtermesztésbe fogtak, így a gomba után náluk a paradicsom következik a kedvencek listáján! Zsuzsa bazsalikomos ricottával töltötte meg a piros-sárga napízű parikat előétel gyanánt. Aztán, hirtelen keletkezett még egy pályamű, ami túróomlett névre hallgat és szilvával isteni! Ez igazi kooprodukciós finomság lett, hiszen Mamma mascarponés szilvája, Rossamela édes túróomlettje lépett itt figyre a VKF kiírás alkalmából! Aztán még egy üveg Marsalát is elszopogattak hozzá. Zsuzsám! Bírtok élni, semmi kétség!

MiniMálna
Málna kolléganő évi rendes szabadságát tölti láblógatva Göröghonban, de gondosan, előretevezetten már a nyaralás előtt megírta tócsni posztját, amit joggyakorlaton szerezett be. Felénk a tócsniban krumpli van és húsmentes, de ahány ház, annyi szokás. Málna tócsnijának fő alkotóeleme a túró és a husi, de szerephez jut benne a cukkini és a gomba is. Az ügyvédnőtől más tuti recept nem jött?!

Mirelle
Mirelle szívének (két gyönyörű kislánya mellett) újabban társbérlője akadt! Mi más lehetne egy vérbeli gasztroblogger rajongásának legfrissebb tárgya, mint az omlós tészta? Még egy kis túró-paradicsom-bazsalikom és már el is készült a sós tészták királynője a quiche a’la Mirelle, amit az egész család boldogan falatozott! Gondolom, ezért a kedves férj is megbocsátotta az étel meat-free voltát.:-)

Moha és Sáfrány
Moha kisasszony az utazása előtt még iziben összeütött két túrós, pardon ricottás finomságot! A posztban említett Donatella’s Kitchenben volt szerencsém nekem is megkóstolni az általa is oly nagyon favorizált ricottával töltött cukkinivirágot. Mit mondjak? Az olasz konyha egyik remeke! Egyszerű, mégis fantasztikusan finom! Most már csak a cukkinivirág beszerzése okozhat(na) nehézséget az otthoni előállításnál, de Moha kisasszony arra is ad egy tuti tippet! A másik recept a cannoli, aminek nőiesen, hősiesen csőkulccsal és fogóval (!!!) esett neki, miközben minden aprószentet felsorolt a foga között megszűrve (remélem az én anyukámat kihagyta!) De minden jó, ha a vége jó, üdvözöljük körünkben a cannoli gyártás egyik nagymesterét!

Napmátka
A Napmátka tűzhelyén prósza gőzölög, amit a tetejére varázsolt kapor, juhtúró és szardínia tett egészen különlegessé! Napmátka maga a juhtúró szeretetét már az anyatejjel szívta magába, úgyhogy nem kell csodálkozni ezen a remek ízharmónián! Én még életemben nem sütöttem prószát, sőt! Enni is csak egyszer ettem, de ezt -addig éljek- kipróbálom!

Nokedliblog
A Nokedliblog tulajdonosa is külföldön él, így a klasszikus magyar túró helyett Philadelphia sajtkrémből készítette el az URLAUBSKUCHEN-t, amit különösen kedves szokásnak tartok. A lényege, hogy aki nyári-szabadságra megy, valamilyen sütivel kedveskedik kollégáinak. (Lehetséges, hogy ezt magyarul leginkább engesztelő sütinek kellene fordítani?) Mindenesetre ezzel a ribizlis-túrós kombóval nagy sikert aratott kollégái körében a szerző.

nosalty
Nosalty Sütis nénéhez és Doctorpepperhez hasonlóan Túró Rudi előállításba fogott otthon. A végeredmény leginkább az általam favorizált Pont2-re hasonlít, csak még a belső mogyorós massza hiányzik belőle. Légyszi, kérek szépen olyat is bele!:-)))

Okostojás
Horsi-Orsi és Okostojás egymástól függetlenül gyermekkorom egyik kedvencét dobták össze a VKF és Orsi esetében, egy vendégség ürügyén. A kakaós-reszelt túrós sütit amúgy anyukám nem gyakran készítette, mivel nem szerette a gyártási folyamatot. Őszintén szólva. nem értem, miért. Okostojás és Orsi leírása lapján sem egy bonyolult matéria, kipróbálom mindenképpen!

Ottis főz
Ottis egy sós és egy édes kreációt is útjára bocsátott, aminek nagyon örültem. A juhtúrós tekercs legfőbb alapanyagát, a juhtúrót Ottis édesapja készítette sk.! Komolyan mondom a sárga irigység esz meg!:-) Másik pályaműve a Rudi szelet az édes kategóriát erősíti. Nem csoda, hogy ilyen ügyesen süt-főz ez a lyány, hiszen volt kitől örökölnie! Ottis édesanyja ugyanis mennyei sütiket készített Ottis gyermekkorában! Csak így tovább Ottis! Előre a lenini úton!

Az O-ZS kezdőbetűs blogok gazdái se csüggedjenek, talán ma felcsusszan az az összegzés is!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007