Keresés a blogon

VKF! XVIII. – Összegzés (A-Í)

Aug 26th, 2008 by Ízbolygó | 0

Nos, hát akkor belefogok az összegzésbe, ami több részletben fog megjelenni, különben a világ végéig kellene ebben a keskeny blogban lefelé görgetni…

Ági, főz
Ági nem kis meglepetést okozott azzal, hogy egy rövid ideig az elbújdosást tervezte a kiírásom miatt. De hát miért?-hasít belém a kérdés. Hiszen házilag túrót/sajtot gyártott és a melléktermékeket is mesterien használta fel mangós itókaként. A kész sajtból Paneer musalam, avagy egy paradicsomos, túrós finomság készült. És végül ő is szót ejtett a spenót és a juhtúró mágikus kapcsolatáról galuska formájában, ami náluk manapság népi eledellé vált!

Baba és a konyha
Baba és konyha úgy érzi, a (közép-)kelet-európai gasztronómia teljesen elhanyagoljuk, ezért aztán a kezébe veszi a dolgot és legyártja az orosz túrós táskát, a vatruskát. A vatruska általában kelt tésztából készül, de készíthetjük élesztős leves tésztából is. Baba és konyha tessék nem csak VKF!-re posztolni! Nem elhanyagolni ezt a szép blogot!

Beatbull a Kísérleti Konyha kreatív séfje
Beatbull ismét nagyon kitett magáért! Különleges fogásokból álló menüjét bármelyik étterem befogadhatná! De lassan inkább kampányt indítok nála, melynek célja az lesz, hogy Beatbull nyissa meg saját éttermét, ahol én biztos törzsvendég leszek! De lássuk a fogásokat szépen sorban, kiélvezve a virtuális ízeket! Előételként csalán-ricotta galuskát készített piros és sárga paradicsommal. Már a színek pompásak, csalánt mondjuk még nem ettem, de biztos olyan zöld íze van, mint a spenótnak. Nem? Főételként porhanyós bárányborda szerepelt málnamártással és vaníliás-zöldborsó-ricotta krémmel. Ez esetben a vaníliás-zöldborsó-ricotta krém és a málnamártás harmóniájára volnék kíváncsi! A desszert zárásként feltette az i-re a pontot! Csokis ravioli házi kókusztúróval. Hmmm! Beatbull, egy szerencséd van, hogy messze laksz, különben minden nap a konyhaablakban kuncsorognék leeső falatok után! Igazán fantasztikus ételek, csodás menü, köszönöm! !

BeckZsu
BeckZsu kérem szépen anyós lett. Nem túl nyerő pozi, de az anyák így járnak. De ennek semmi köze a túrós fordulóhoz, csak azért írtam le, hogy aki nem tette volna meg eddig, legyen kedves gratuláljon az ifjaknak és kívánjunk sok gyereket nekik, hogy BeckZsuból lehessen mielőbb nagymami! Szeretem BeckZsu blogját, mert végtelenül praktikus recepteket közöl. Ez a mostani, a fűszeres túróval töltött csirkemell is ilyenféle.

Chili és Vanília
Megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar gasztroblogolás nagyasszonya, a VKF! kiötlője és meghonosítója, Chili és Vanília hosszabb kihagyás után részt vett a fordulóban. Vááá és ujjongás! De tényleg! Nagyon örültem neki, hogy a kiírás Chilit is megmozgatta és egy igen fantáziadús paradicsomos tarte tatint készített juhtúrós pesztóval. Ehhez kérem, nehéz olyat hozzáfűzni, ami kimért és nem hangzik puncsolásnak. Úgyhogy azt mondom, Ez zseniális! Köszi Chili!

Chilii és csoki
Nem tudom ebbe a problémába már belefutott-e valaki, de hajnalban lekapcsolják a blogter-t, mint takarodókor a lámpát. Ez valami internetenergiatakarékossági program része, vagy mi?!
No, de nem is ez a lényeg, hanem chilii két szuper receptje. Chilii még mindig diétán tartja magát, így a hagyományos túrógombócokat fitnesszelte meg. Ez nem azt jelenti, hogy a túrógombócokkal közösen edzett, hanem hogy elkészítéséhez zsírszegény túrót és tönköly búzadarát használt (Horasz kollégának is ajánlom!). A gombócok tetejére vékony fátylat hintett mákból, éppen csak annyit, hogy ne úszógumi-, hanem feszeshasbarát maradjon. A második recept az igen hangzatos Miele e ricotta (méz ricottával) névre hallgat és eredete állítólag a rómaiakra vezethető vissza, szóval náluk kell keresni a bűnöst, akire ujjunkkal mutogathatunk, miközben édesen bűnbe esünk…

Cookingstar
A fakanálforgató, fényképezőgépet profi módon csattogtató bloggerpasik egyik mintapéldánya Cookingstar. Ő azon szerencsés sorsú gyermekek közé tartozott, aki még láthatta, ahogy Nagyija a tejből túrót varázsol, majd rétest is nyújtott hozzá! ÚÚÚÚ! Komolyan elsárgulok és menten megüt a guta!:-) A kapros-túrós pite azonban feketelistás szerzőnknél, ami egy ilyen ínyenc esetében, mint ő, igen fura dolog, de lehet hogy fiatal korára vezethető vissza és az évek elteltével majd szorosabb barátságot kötnek, ő meg a kapor. A pályamű azonban egy ricotta palacsinta lett mézzel és fügével, no meg csodaszép fotóval! Türelmetlenül várjuk a vinyón csücsülő dolgokat is, Uram!

Doctorpepper
Doki visszatért és hagyományokat számolt fel! Pl. már nem csak egy pályaművet készít a VKF-re, hanem többet is. Ami viszont a legjobb, hogy most nem csak sütifronton villogott, hanem remek bazsalikomos-túrós paradicsomot is készített, ami kis kenyérrel vagy zöldsalátával ideális ebéd vagy vacsora lehet, bár Doki előételként mutatta be. De lássuk csak a sütis szekciót: az őszibarackos túródesszertnél kiderült felesleges a tetejére a csoki (az hogy lehet felesleges???:-)) ill. legyártásra került az überszuper házi rudi, ami akár a fotó alapján még pöttyös is lehet! A technikákkal kapcsolatosan ajánlom a rudigyáró-kisiparosoknak (Sütis néne, DP és nosalty) egymás receptjének elemzését, hátha kiüthetjük a nyeregből a Friesland Hungáriát! (Nekem most hétvégén lecsúszott egy nagyobb adag Pont2, a rudi pötty alakú változata a közepén kis adag mogyorókrémmel. Az szeretném házilag!!!)

Dolce Vita
Dolce Vita nekem úgy tűnik, még mindig ezerrel pörög a konyhában, pedig állítása szerint már alig főz ill. vásárolni sem jár. DV most igen szűkszavúra vette a figurát, pedig kíváncsi lettem volna, mi a különbség a pályamű polpette és az általa felemlegetett polpetti között! A mentás ricottafasírt ötlete egyébként remek, ismét egy példa arra, hogyan lehet az olasz konyha változatosságát tovább fokozni!

Dulmina a tündérkonyhából
Dulmina manapság kerüli ill. bújtatja a tejtermékeket, mint a forradalmárokat anno a jónép. Most is olivás pogácsába rejtette a túrót ez a jóasszony!:-) Dulmináról tudni kell, a legaktívabb blogger címet simán bezsebelhetné és irigylésre méltó harmóniában él az őt körülvevő környezettel, virágokkal, zöldségekkel!

Ecet és olaj, alias Phzs
Phzs, az Ecet és Olaj háziasszonya röviden bevezet minket posztjában a túrókészítés rejtelmeibe és tippeket ad, hol is lehet sós lepényhez jutni. Én szeretnék kérni tőle as extra pár konkrét tippet is, hogy merre keressem, mert az ő sós túrós lepénye kérem szépen olyan jól néz ki, hogy kapásból bendult a nyálelválasztásom! Fontos info továbbá, hogy kapható teljes tejből készült túró is, reméljük Ribizli hamarosan bekommenteli, pontosan hol lehet megvásárolni

Etetőből Cserke jelenti
Miután ismét könnyesre röhögtem magam Cserke azon vágyán, hogy ő lehessen a helyi szamaras asszony, elszégyelltem magam…. Szegény Cserke! Otthon brutál módon el van nyomva, vágyait vissza kell, hogy fojtsa, mivel a családtag már a szamárka említésére is lángot fúj az orrából (ezen megen vinnyogok, bocs!) szóval elszégyelltem magam és megírtam Cserkének, hozzánk hozhatja az állatot. Itt a senki földjén, az utca végén kikötnénk, aztán lelegelhetné az összes rohadt parlagfüvet, amitől mi itt tüsszögünk. Miután Cserke pozitívan nyilatkozott, nyithatnánk egy szamaras blogot is, ahol nyomon követhetitek az állat fejlődését és így Cserke is megnyugodhatna, szegény pára fizikai állapota felől. Mert lenne webcam is, ahogy kell.
A receptekkel kapcsolatban csak annyit, hogy Cserke kettőt, egy édeset és egy sósat is beajánlott. Az édes (halkan súgom: túrós)koszorú teljesen saját fejlesztés, szerinte itt-ott finomításra szorul, a sós egy malfatti, aminek forrása a Szakácsok könyve, de leginkább csak inspiratív jelleggel…

Édes élet cukor nélkül – Cukroskata
Cukroskata gyorsan végigvette a túróval kapcsolatos főbb élményeit, úgymint a gyermekkorában gyakori vacsoraként fogyasztott tejfölös túrót vagy a juhtúróval töltött zöldpaprikát, amit kirándulások alkalmával eszegettek kenyérrel és hideg teával. A legjobban mégis a kaukázusi gomba története fogott meg, amit folyamatosan etetni kellett, mint a kovászt, különben bedöglik és nyaralások alkalmából egy célszemélyre kellett bízni, mint egy kutyát:-) Kata sajtos-sós túrógombóca zseniális húzás, az ostoros kalácsa (felénk így híjják) pedig nagyon szép!

Fakanál
Fakanál a kiírást olvasva komoly dilemmába esett, hiszen a blogján rengeteg a túrós recept, azonban valami olyannal szeretett volna jelentkezni, ami eddig nem még nem volt. És igen! Az általa olasz rétesnek aposztrofált édességet Anyukám is készítette anno, ha jól rémlik “lusta asszony rétese” néven futott talán és mi nagyon szerettük. Ez a barackos megoldás is szuper! Ettől igazán pikáns lesz ez a gyorsan és egyszerűen elkészíthető nass! Köszönöm Fakanál!

Fűszeres Eszter
Fűszeres Eszter is a végére befutott Hegyaljáról, vissza a dolgos hétköznapokba. Pedig milyen jó dolog is az aktív pihenés, mely borkóstolókból, evés-ivásból, nagy alvásokból áll, ahogy kell!-) Eszter az elmúlt hetek tapasztalatait összegezve arra jutott lightosítja a tótok nemzeti eledelét a lepcsánkát. A kísérlet jól sikerült, de a tótok előtt –csakis a békesség miatt- hallgassunk róla!

Gabojsza (Anya ez isteni! blog szerzője)
Gabojsza manapság próbálja utoléri magát így most egy, az nemesen egyszerű és isteni finom recepttel állt elő. Liza barátnőjéről kapta anno a receptet, amiért csókoljuk Lizát! A gőzölt túródesszert alapanyagait csak össze kell keverni és akár egy vasárnapi húsleves főzése közben, a lábasra állítva meg lehet gőzölni. Imádom az ilyen „kétlegyetütökegycsapásra” megoldásokat! Manapság én is időhiányban szenvedek, így ez a recept még életmentő lehet!

Gabriella konyhája
Gabriella Hollandiában vágyakozva gondol a hazai száraz tehéntúróra, de felülkerekedve a túró hiányon és a rengeteg ötleten, sikerült a végére két receptet kiválasztania. Az egyik a nagyi mennyei narancsos-túrós-mazsolás pitéje, a másik pedig egy antipasti (túróval töltött cukkinifalatkák) á la Gordon Ramsay. Ez utóbbi, ahogy a misztertől megszokhattuk, ötletes, egyszerű, mégis könnyed nyári kaja! A nagyié meg überelhetetlen!

Garffyka
Aki olvassa Max blogját, találkozhatott már Garffyka nevével. Ő az újooncok táborát erősíti VKF ügyileg, ez az első szereplése. De rögtön komoly felütéssel nyit, hiszen egy komplett túrós menüt alkotott a felhívásra. A menüben a következő ételek és ezek receptjét találjuk:
Zöldségleves bazsalikomos túrógaluskával
Juhtúróval rakott zöldséges puliszka
Tejfölös-tehéntúrós puliszka són sült csirkével és fokhagymás cukkinival
Aljanélküli túrós süti szilvalekvárral, őszibarackkal

A poszt végén külön szószedetet találunk olyan szavakkal, amik a poszt szövegében felbukkantak és sokunk számára ismeretlenül csenghetnek, mint pl. a murok avagy a molnárlegény. Hát ezért külön nagy köszönet Garffyka!

Gigi a konyhában
Gigi blogja új sablonnal, mi pedig egy remek Rákóczi túrós recepttel lettünk gazdagabbak. Hogy miért neveztek el Rákócziról egy süteményt, nem derült ki, de az igen, hogy ő is megörült a kiírásnak, hiszen nagy túró-fan hírében áll! Akad is a blogján túrós recept szép számmal! Én egyébként úgy tűnik teljesen el vagyok tévedve Rákóczi túrós ügyileg, ugyanis én azt hittem annak hab van a tetején.

Gourmand Lizard
Gourmand Lizard is friss pályázóként két augusztusi receptjét jelölte a XVIII-ik VKF-re. Nem tudom ez mennyire szabályos, gyanítom semennyire, azonban úgy megesett rajta a szívem, hogy ennyit szívatja a felsőoktatás és rázza a mocskos élet, hogy nem terhelném friss receptek posztolásával. Főleg, hogy a küldött receptek tök jók! Az epres zselénél tengeri szellővel mondjuk nem értem, miért fosszilis, de ezt majd biztosan elmagyarázzák nekem ill. lehet hogy a kései óra teszi. A másik egy sajttorta, ami megkapta a best of jelzőt Lizard kisasszonytól. Megtudhattuk továbbá, hogy ő sem szereti a torták tésztáját, annál inkább a krémet! De még így is brutál mennyiségnek tűnik a 10 doboz Philadelphia sajtkrém… Ez biztos így van?

Gourmandula
ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs igen! Tudtam, hogy Ms G-re számíthatok! Internacionálra vette a figurát, hindiül szólt hozzám, bár a címet olvasva megijedtem, hogy rántott/panírozott zöldségek lesznek a főszereplők. DE! Tévedtem! Indiai túrót/sajtot gyártott (akárcsak Ági főz!) és ez végül egy gombás curryben vert sátrat. Gourmandula receptjére bár sokat kellett várnom, a legújabb mániámat (indiai kaja forever!) tekintetében mindenképpen megérte! Köszi-köszi-köszi!!!

Grenadine
Grenadine életében komoly változás zajlik éppen, tudniillik kertes lakásba költözött. Részben. Így most két konyhája van. Az nagyon kellemetlen állapot, én is voltam így 3 éve. Mindig az kellett, ami a mási konyhában pihent. De Grendaine-t ez sem tarthatta vissza a részvételtől, egy héjában sült burgonyás receptet bocsátott a köz javára, amiben a burgonya belsejét finom túrós-vajas-fokhagymás-tejfölös keverékre cserélte fel. Nemhiába, az egyszerűség gyönyörködtet

Horasz
Ismét egy pasi, ismét egy húsos kaja a javából! Már éppen elnehezültem volna ettől a rengeteg sütitől, amikor befutott Horasz, aki diétája idején is finomakat főz és eszik. Ez a natúr sertéskaraj, túróknédlivel és juhtúrós mártással pedig nagyon komoly darab! Számomra a túróknédli hangzott leginkább inspiratívan, amire úgy vettem észre, más bloggertásak is lelkendeztek!

Horsi Orsi és Okostojás
Horsi-Orsi és Okostojás egymástól függetlenül gyermekkorom egyik kedvencét dobták össze a VKF és Orsi esetében, egy vendégség ürügyén. A kakaós-reszelt túrós sütit amúgy anyukám nem gyakran készítette, mivel nem szerette a gyártási folyamatot. Őszintén szólva. nem értem, miért. Okostojás és Orsi leírása lapján sem egy bonyolult matéria, kipróbálom mindenképpen!

Ízkaraván
A kutya ugat, az Ízkaraván halad…. A karaván vezetője, Krisztina nemrég tért vissza a nyári pihiből és máris egy mutatós, nyári desszerttel, piros öntetes túró fagyival lepett meg minket a XVIII-ik forduló alkalmából. Bevallom, ezzel a recepttel én is szemezgettem a nyár folyamán, de folyton lecseréltem egy-egy sorbet-ra. De Krisztina szavai meggyőztek a megvalósítást illetően!

Folytatás várható…

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007