Tárkonyos zöldségleves
Nagyon szeretem a kicsit savanykás, pikáns fogásokat. A tárkony és a citrom harmonikus ízét. Levesben különösen! Ez az a leves, amit télen-nyáron, hússal vagy anélkül is megeszünk:-) Igaz husi nélkül nem olyan tartalmas, de így legalább marad szabad kapacitás a főételre… Egyébként mindig az éppen itthon fellelhető zöldségekből készítem.
Hozzávalók:
1 +1 hagyma
3 répa
3 gyökér
1 zellergumó
1 bögre fagyott zöldborsó
1 bögre fagyott zöldbab
1 bögre fagyott vajbab
1 karalábé
1 fej fokhagyma
1 citrom
tárkony
2 dl tejszín
só
frissen őrölt bors
Olivaolajon egy felaprított hagymát üvegesre párolok, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, a felkockázott karalábét, valamint a zellergumót és az egészben hagyott másik hagymát. Egy nagy teatojásba beleteszem a megpucolt fokhagyma gerezdeket és 1 ek. színes borsot ezt is a leveshez adom. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom. Amikor már majdnem minden alkatrész megfőtt akkor teszem bele a fagyott zöldségeket, majd beleöntöm a tejszínt és a végén ízesítem a citrom levével illetve tárkonnyal.