Keresés a blogon

T-bone steak és Guinness

Apr 28th, 2008 by Ízbolygó | 0

A krémcsokitorta estéjén végre eljött a pillanat, hogy a legutóbbi osztrák utamról hazahozott két T-Bone steaket, ami nem mellesleg bio és fiatal marhából volt, elkészítsem. Ínyenc barátaink férfitagja egyébként is nagy steak-fan, gondoltam villantok egyet:-) Bárhol is olvastam utána, leginkább grillezni szokták, ami sehogy sem illet bele a vacsora már kitalált fogásai közé. Hirtelen felindulásból ráöntöttem 2 üveg Guinnesst és bedugtam a húsokat a hűtőbe. Aztán tovább finomítottam a pácot, ami végleg eldöntötte a húsok sorsát.

T-Bone steak:
A Porterhouse steak vékonyabb verziója. Az ugyanis 3-5 cm vastag. A tömör szerkezetű húsos hátszín és a porhanyós bélszín együtt, középen a T alakú bordacsonttal. A T-bone-t az állat középső részérből vágják ki, ezáltal a hátszínrésze porhanyósabb, azonban a bélszínrésze kisebb, mint a Porterhouse-é.

No, hát én egyáltalán nem grillezésre szántam ezt a két szép Frédi-Béni húst:-) Gondoltam, mindkét oldalát átpirítom, aztán 100 fokon még melengetem egy ideig. A steakekhez nagyon is értő vendégünk szerint ilyennek kell lennie egy T-Bone-nak. Én azért valami jobbra számítottam… Az íze a pác miatt szuper volt, de az állaga nekem volt 10 pontos. Egészen pontosan a bélszín része puha volt, mint a vaj, de a hátszín része nekem kicsit “al dente”. Mindenesetre a pác remek, úgyhogy azt még bevetem máskor is!

Hozzávalók a páchoz:
2 üveg Guinness
1 fej fokhagyma
4 ek barna cukor
6 ek Worcestershire szósz
2 ek olivaolaj
3 ek brazil bors megtörve

Összekeverem, húsokat úgy fektetem bele, hogy lehetőleg mindenhol beborítsa őket a pác.

A húst a pácléből kiveszem. Serpenyőben 2 ek olivaolajon mindkét oldalát megpirítom, majd átteszem egy tepsibe és öntök rá 3-4 ek páclevet. 100 fokon lefedve fél órát párolom, majd tálalás előtt még felforrósítom serpenyőben pár perc alatt. A páclé maradék részét beforralom. Amikor már sűrű, keverek bele 1 ek vajat és 1 tk mézet is.

Köret fronton remek kiegészítőnek találtatott (ismét) a francia burgonya, a párolt brokkoli ill. készítettem zöldséges bulgurt is. Ez kicsit rendhagyó nálunk és kicsit aggódtam, mennyire lesz sikere, de az volt!

Hozzávalók:
1 bögre bulgur
2 bögre víz
csipet só
3 cukkini
3 répa lereszelve
1 fej hagyma
4 ek Worcestershire szósz
2 dl sör
5 dkg Philadelphia krémsajt
2 dl tejszín
1 fej brokkoli párolva

frissen őrölt bors

Aki szemfüles, észrevehette, hogy ez a cukkinis-répás pizza toppingja! Ezt kevertem össze a megfőtt bulgurral!

Így készítettem:
Előveszem a csilumilu új wokomat. A hagymát apróra vágom és egy ek olivaolajon üvegesre párolom. Közben lereszelem a répát és a hagymára dobom. Sózom, borsozom. A cukkinit uborkagyaluval lereszelem és a wokba teszem. Ráöntöm a sört. A brokkolit kevés sós vízben megpárolom. Ha a zöldségek összeestek, hozzáadom a sajtkrémet, a tejszínt, a Worcestershire szószt, a brokkoli rózsákat és még egy kicsit rotyogtatom, hogy klassz sűrű masszát kapjak.

Nemisbéka így pácolt Guinnessben

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007