Ribizlis-szedres túrófelfújt
A legnagyobb ajándék a múlt héten az volt, hogy az Öcsém, azt kérte tőlem, készítsek neki valamit ribizliből. Mondta, a ribizlit ő hozza. Aztán hozott szedret is. És végül egy olyan süti született, ami megtöri a gyümölcsös tejespite egyeduralmát. Könnyen összeállítható viszonylag kevés hozzávalóból, a végeredmény mégis könnyed, pikáns, melyben a főszereplő az (idény)gyümölcs:-)
A recept eredetileg cseresznyét írt hozzá, de sokkal jobb szerintem a túró valamilyen savanykás gyümölccsel párosítva. Egyébként nem egy klasszikus felfújódós-összeesős fajta, így vendégek előtt sem lehet beégni vele.
A két csomag vaníliapuding helyett legközelebb kukoricalisztet vagy étkezési keményítőt fogok használni vaníliarúddal. Bár Cserke anno legasztrodarwinozta a vanília pudingot és annak használatát sem illette dicsérő szavakkal, nálam továbbra is lapul egy-kettő vészhelyzetekre. Valamit biztos rosszul csinálok és túl sok sárgáját pacálok el ebbe-abba, de nekem olyan mennyiségű fehérjekészlet (jelenleg 46 db, az majdnem 8 db Pavlova!) van állandóan (mintha sosenem akarna elfogyni…) felhalmozódva a fagyasztómban, hogy nem lesz lelkiismeret furdalásom, ha felhasználok egy-két csomaggal belőle. Egyébként érdekes módon a sima sokkal több rémes dolgot tartalmaz, mint a bourbon vaníliás. Az a zacskó szerint: kukoricakeményítő, természetes aromák: bourbon vanília, vanília, étkezési só, színezék: béta-karotin, kivonatolt vanília őrlemény 0,2% összessége.
Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg cukor
75 dkg túró (ricotta is lehet)
2 cs vaníliás cukor
2 cs bourbon vaníliás pudingpor
3 marék ribizli
1 marék szeder
kevés vaj
A tojásokat szétválasztom és a 4 sárgáját a cukrokkal habosra kikeverem. Hozzáadom a túrót és a pudingporokat. A 4 fehérjét csipet sóval habbá verem és a túrós keverékhez adagolom, majd a kivajazott formába simítom. A gyümölcsöket szétterítem rajta és picit bele is nyomkodom. 180 fokon 45 percig sütöm.
A maradék gyümölcsből meg öszedobtam hirtelen egy tejespitét, a szokott módon.
Lecker 2008/7-8