Tejespite cseresznyével és meggyel
Úgy tűnik ma a clafoutis szent napja van a magyar gasztrobloggerek körében, hiszen Fakanál, Dolce Vita is hasonló sütiket posztolt.
Tegnap kétszer is készült egymás után, ugyanis, csak Pötty egyedül a harmadát simán befalta:-) De mi is ez a finomság?
Én most hazaiból dolgoztam. A tejespite receptünket turbóztam fel gyümölccsel, aztán gondoltam, a receptet összevetem a Szakácsok könyvében szereplő clafoutis recepttel, mivel ezt a könyvet mégis csak nagy emberek írták és mert a neten bóklászva arra a következtetésre jutottam, hogy clafoutis receptből annyi van, mint égen a csillag, de még véletlenül sincsen két egyforma. A nagy szakácskönyv böngészést és összahasonlítások után rájöttem arra, hogy ezt még elnevezni sem tudom….:-)))
Hiszen lehetne a flancosabb clafoutis névvel illetnem, de én mégis simán tejespitének hívnám.
Mire mindezt leírtam, megtaláltam, hogy Lorien kolléga a tavalyi év során ugyanerre a felfedezésre jutott, hiába nincsen új a nap alatt!
Hozzávalók:
8 dkg porcukor
3 tojás
1 vanília rúd magjai
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
1 marék cseresznye kimagozva
1 marék meggy kimagozva
A gyümölcsöket kimagozom, a segítő gyermeket megfürdetem, majd a tojásokat robotgéppel habosra keverem a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadom a lisztet, a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliarúd kikapart magjait is, ezekkel is összekeverem. A végén a hozzáadott folyadéktól fröcsög, így a konyhát körbetakarítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A piteformám (nekem nincs a mélyebb clafoutis) kikenem vajjal és kilisztezem. Beledobálom a gyümölcsoket és ráöntöm a “tésztát”. Nagyjából 30 perc alatt megsütöm.
Ahogy az elején írtam is, mások is készítettek már ilyet:
Fakanál cseresznyével,
DV meggyesen-mandulával ill. szilvával,
Mamma vörösboros sült meggyel készítette,
KicsiVú meggyel,
Ch&V mandulával, barackkal,
lorien szintén barackkal,
Chez Julie barackal és cseresznyével,
a Bűvös Szakács szilvával,
Rita a kincse konyhában cseresznyével,
Sütiszörny meggyel vagy cserkóval.