Keresés a blogon

Narancsos tiramisù

Jan 19th, 2009 by Ízbolygó | 0

A tiramisù az egyik kedvenc édességem, a narancs az egyik kedvenc gyümölcsöm. Kifejezetten üdítőnek tartom, ha krémes édességekbe kerül valami pikáns, savanykás gyümölcs. Igazán nem zavar a mendemonda a tejes dolgok és a gyümölcs összeférhetetlenségéről, már gyerekként sem érdekelt a vészkiáltás, amikor egy nagy tál meggyet lekísértem egy jó pohár tejjel….:-))) De ez azért más kategória:-) A sima után tavaly próbáltam málnával is, ami szintén ütős volt, de annak ugye most nincs szezonja, így került képbe a narancs. A citrusos ízek egyébként is jól kijönnek a kakaó, kávé együttesével. Ezek ketten, meg a narancs és a mascarpone… így együtt csak jót adhatnak.:-)

Narancsos témában már többször többféle módon, mennyiséggel variálva is kipróbáltam, de ez lett a legfinomabb, így ezt most gyorsan meg is örökítem. A képi megjelenítésen mondjuk pont nem látszik a narancsfilé, de mindegy:-)

Hozzávalók:
2*250 g mascarpone (valami jobbféle, pl. Santa Lucia)
4 tojás sárgája
2 ek cukor
3 espresso kávé
jó fél dl Grand Marnier
6 narancs
Manner teljes kiőrlésű babapiskóta
holland kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral krémes, habosra keverem úgy, hogy szinte fehéredjen ki a krém, majd hozzáadom a mascarponét.
A narancsokat megmosom és 2nek lereszelem a héját. 2 narancsot kifilézek. Ehhez a talpát és a tetejét levágom, hogy a fehér bőrrész is lejöjjön. Aztán a késsel követve a narancs ívét az oldaláról is lehántom a bőrét a héjjal. Ha ez is megvan, akkor a többi már gyerekjáték. A gerezdeket elválasztó hártyák közül a gyümölcshúst egy késsel könnyedén kifordítom és feldarabolom.
A mascarponés masszát lazítom 2-3 (mérettől függ!) narancs levével apránként, nehogy nagyon folyós legyen! Hozzáadom 2 narancs lereszelt héját is.
A kávét, Grand Marnier-t 1 narancs kifacsart levével összekeverem és ebbe áztatom a babapiskótákat. Egy nagyobb tál vagy poharak aljába egy réteg áztatott, kinyomkodott babapiskótát teszek, ráhalmozok egy jó adag krémet, erre szórom a kifilézett narancsdarabokat, majd ismét babapiskóta-krém-narancsfilé, amíg a pohár tele nem lesz. Hűtőbe teszem. Ideáls esetben egy éjszakára, de min. 4-5 órára, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt megszórom a tetejét holland kakaóporral.

DoctorPepper emigyen készíti
Másnál nem nagyon találtam ilyet, pedig milyen finom!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007