Málna befőzés, avagy befőző poszt III.
Üvegekbe került a málna is:-) Már az előző befőző-posztban is szerepelt a málna a barack és a ribizli mellett, azonban a NAGY mennyiség (10 kg) később, konkrétan múlt csütörtökön érkezett és gyönyörű volt! Nagy szemű, hibátlan… Rosszullétig ettünk belőle. Húztuk az ujjainkra is, mert az vicces és csak ettük-ettük-ettük… Amikor beettünk, akkor eltettem. Jócskán került a fagyasztóba, de 2,5 kg -t “beáldoztam” lekvárnak is.
Kétféle készült:
egy bevállalósabb: Rumos-kókuszos sárgadinnye-málna verzió és
egy hagyományosabb: Balzsamos málna kivitel.
Veszélyesek lettek.:-)))
Tegnap a Fehérvári út felé vetett a sors ill. az egészségügy minket. A terheléses cukros vérvétel közben lecsekkoltuk Pöttyömmel a piacot is. És mit láttam?! Fantasztikusan szép málnát, 780 Ft/kg-ért. Ami persze nem olcsó, de VAN! Mindez csak azért furcsa, mert a helyi zöldséges már 2 hete azzal etet, hogy vége a málnaszezonnak is. Pedig nem is… Miért is nem lakom én közelebb? Vagy miért is nincs errefelé egy belevaló piac?!
Hozzávalók:
Rumos-kókuszos sárgadinnye-málna verzió
50 dkg sárgadinnye felkockázva
1,5 kg málna
20 dkg barna nádcukor
7 dkg kókuszreszelék
1,5 dl Bacardi fehér rum
2 cs Dzsemfix 3:1
A dinnyét a málnával, a cukorral, a kókuszreszelékkel és a rummal megrottyantom. Ha a dinnye már megpuhult, mehet hozzá a Dzsemfix.
Balzsamos málna
1,25 kg málna
20 dkg cukor
1 dl balzsamecet
1 cs Dzsemfix 3:1
ÉS jönnek a barackok!:-)
Dzsemek, lekvárok korábban:
Barack-málna-ribizli – befőző poszt II.,
A nagy cseresznye befőző poszt,
Camparis őszilekvár gyömbérrel és fahéjjal
Csokoládés sárgabarack lekvár
Eperdzsem zöld- és rózsaborssal
Mandulás-sherrys sárgabarack lekvár
Málna-barack dzsem
Málna dzsem
Rozmaringos, fahéjas szilva-őszi lekvár
Sárgabarack dzsem fehércsokival és rummal
Sárgabarack lekvár Grand Marnier-val
Vaníliás-mézes sárgabarack lekvár.