Karácsonyi menü – Főétel
ötlet!
Datolyás-spenótos pulykatekercsek zöldhüvelyű babbal
A szárnyas és az (aszalt) gyümölcs kombinációja sokszor megjelenik a karácsonyi asztalon, gondoljunk csak a narancsos kacsára vagy az aszalt szilvával töltött pulykatekercsekre.
Ez utóbbi adta az ötletet ehhez az ételhez. Maga a menü egészére is igaz (levesek és a desszertek), hogy könnyen, viszonylag kevés és olcsó alapanyagból el lehet készíteni. Összességében nem több mint 2 óra megvan minden, ráadásul a desszerteket előző napon célszerű összedobni, hogy aztán csak a hűtőből kelljen kiemelni és tálalni.
A datolya és a spenót (bár lehet első olvasatra hihetetlennek tűnik) remek párost alkotnak együtt! Bár a hozzávalók édes ízvilágra engednek következtetni, a végeredmény inkább sós, mint édes ill. az édessége nem zavarja a „húsétel” élményét.
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell filé
20 dkg fagyasztott leveles spenót
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
12-15 szem datolya (ha nagyobbak, akkor elég a 5-6 szem is)
só
frissen őrölt bors
2 dl fehérbor
2 ek gránátalma szirup
1 tk méz
2 ek balzsamecet
zöldhüvelyű bab
2 ek vaj
A hagymát megpucolom, apróra vágom, kevés olívaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a spenótot és a datolyát, a bort, majd megpárolom. Sóval, frissen őrölt borssal, zúzott fokhagymával ízesítem.
A pulykamellet megmosom, konyhai törlőkendővel megszárítom. Hosszában széles, vékony szeleteket vágok belőle és kiklopfolom őket. Sózom, borsozom a szeleteket.
A szeletekre halmozok egy kis tölteléket, majd feltekerem a húsokat. Egy tűzálló tálat kivajazok, majd a göngyölt húsokat beleteszem. A gránátalma szirupot, a balzsamecetet összekeverem mézzel és bekenem a húsok tetejét. 200 fokon 20 perc alatt pirosra sütöm. Közben a zöldhüvelyű babot vajon, pici vízzel megpárolom, sózom.
A pulykacsomagokat 1,5-2 cm vékonyan szeletelem és a zöldbabbal tálalom.
Ötlet: Olive magazin