Keresés a blogon

Csirkemell bazsalikom-sonka köpenyben pestos jázminrizssel

Dec 1st, 2009 by Ízbolygó | 0

A csirke húsa önmagában nem egy kulináris ízbomba, így célszerű feldobni valamivel. Múltkoriban a borsán a belsejébe tömködtem ezt-azt, most kívülről csomagoltam. A „bundában” semmi bunda, csupán egy kis sonka és bazsalikom levél adott ízt a csirkének ill. a fokhagymát és a paradicsomot is meg kell említenem, ami még mellé került.

Úgy tartják, hogy a fokhagyma antimikrobiális hatását már a középkorban használták a francia papok, tudniillik ezzel védekeztek a pestisjárvány terjedése ellen. Mára kiderült, hogy a fokhagyma több, mint 200-féle biológiailag aktív anyagot (vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet) tartalmaz. Remekül alkalmazható a herpesz és a candida gomba ellen is. Télen, influenzás időszakban támogatja a szervezet védekező képességét, ill. antibiotikus hatása miatt légcső- és hörghurut ellen is alkalmazható. Igazi antibiotikum a konyhából.

Hozzávalók:
2 egész csirkemell filé
6-8 szelet serrano sonka vagy prosciutto crudo
10 gerezd fokhagyma
6-8 bazsalikom levél
15 koktélparadicsom
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
jázminrizs
pesto (medvehagyma-rukkola pestot használtam, de működik bazsalikomossal vagy petrezselymessel is)

frissen őrölt bors

A körettel kezdem, mert a csirke gyorsan elkészül. A jázminrizst kevés olajon átforgatom, majd felöntöm dupla mennyiségű vízzel, egy tk sóval ízesítem, majd ha felforrt, takarékra veszem a lángot és puhára főzöm a rizst. A csirkemelleket megmosom, leszárítom, hosszában elfelezem, majd a feleket félbe vágom. Frissen őrölt borssal megszórom, majd a ráfektetek 1-2 bazsalikom levelet és a sonkába betekerem. A vajat és az olívaolajat összeolvasztom egy serpenyőben és a becsomagolt csirkemelleket körbepirítom benne. Ha megpirultak egy tányérra szedem őket. A visszamaradt pecsenyealjba beleszórom a megpucolt és karikára vágott fokhagyma szeleteket és a paradicsomokat és közepes lángon megpirítom őket, majd visszapakolom a csirkéket is, hogy összeérjenek az ízek.
A rizs ha megpuhult ízlés szerinti mennyiségben keverek hozzá egy kis pestot és a csirkével tálalom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007