Citromtartlet
Régebben, amikor még itthon töltöttem a napokat Pöttyel, sehogy nem fért a fejembe, hogyan lehet az, hogy valakinek nincs ideje főzni…. Most már értem. Sőt! Mélyen átérzem. Alapvetően este 8 után, mikor már Pötty álomföldre igyekszik szabadul fel idő, amit főzésre lehet fordítani ill. hétvégente, amikor viszont mindig kell, hogy legyen “csüti” is. Most hétvégére egy újabb citromtortát próbáltam ki, ami a merőben máshogy készül, mint a korábbi, azonban tényleg nagyon gyorsan össze lehet dobni. A receptben lévő mennyiségek viszont nem stimmeltek, így tejszínes-fehércsokis citromkrém is készült belőle, ami kivivel és ananásszal zseniális volt!
Hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
fél tk sütőpor
12,5 dkg hideg vaj
6 ek hideg víz
Krém
3-4 citrom leve (1,25 dl)
4 tojás
7,5 dkg cukor
12,5 dl tejszín
A tészta alapanyagait összegyúrom, majd fóliába csomagolom és a mélyhűtőben fél órát hűtöm. Két sütőpapír között kinyújtom a tésztát, majd a tartlet formákkal szúrom ki. A formákat kivajazom és kilisztezem, majd beleegyengetem a tésztát. A citromokat kifacsarom és 1,25 dl citromlevet a tojásokkal, a cukorral és a tejszínnel összekeverem, majd a formákba öntöm. 175 fokos sütőben 35 percig sütöm. 10 perc eltelte után mindegyikre kevés cukrot is szórok.
Fehércsokis-tejszínes citromkrém
A maradék krémnek valót a gáztűzhelyen lassú tűzön besűrítettem, közben fehércsoki pasztillákat olvasztottam fel benne. Isteni lett! Kivi és ananász spiesszel ettük. No jó, tunkoltuk:-)
Lecker 2008/10