Keresés a blogon

Az IGAZI citromtorta

Jul 3rd, 2008 by Ízbolygó | 0

A hétvégén szívünknek nagyon kedves barátaink M és J tartották a szülinapjukat, így felmerült a kérdés, mégis milyen tortát vigyek, mivel a desszertet bevállaltam. Sokáig töprengtem, majd a végén bevillant az ideális megoldás, a tarte au citron! Citromos, nyári, könnyű…ez az! Ez kell nekem!

A múltkori citromtorta hadművelet azzal a konklúzióval zárult, hogy a dolog megér még egy misét, azonban szükséges a recept upgrade, mivel azzal nem voltam teljesen elégedett. Már akkoriban kiszúrtam a Szakácsok Könyvében szereplő citromtortát. A fotója gyönyörű. Igazából, szívem mélyen ilyennek képzeltem a citromtortát! Ezzel a lendülettel, csillogó szemekkel neki is álltam!

Alapvetően nem egy bonyolult darab, bár a pâte sucrée (cukros omlós tészta) megint rákényszerített a kézzel simítós/dögönyözős technika alkalmazására. Az omlós tésztát imádom, de be kell, hogy valljam, az őrületbe bír kergetni. Az összeállítás nem okoz gondot, a problémák mindig a hűtőszekrény járat után kezdődnek…. Kiveszem a tészta hullamerev. Kicsit igazgatom, deszkát finoman lisztezem, aztán nyújtom. Ragad, szakad… Tapicskolni nem jó, lisztezni sem. A harmadik tapadás, szakadás felé szoktam feladni. Ilyenkor összegyúrom a tésztát egy gombóccá, a kivajazott formába dobom és ököllel, ujjaimmal a formába lapítom, igazgatom. Aztán jön a vaksütés és utána már sétagalopp.:-)

Hozzávalók:
Tészta (3 adag! 1-et felhasználunk, a másik kettő mehet a fagyasztóba)
50 dkg liszt
4 csipet só
30 dkg vaj
1 vaníliarúd kikapart magjai
15 dkg porcukor
6 dkg őrölt mandula
2 tojás
Krém
5 (bio)citrom
20 dkg cukor (még ez is sok!)
4 tojás
1,8 dl citromlé (frissen facsarva)
30 dkg vaj (szerintem 20 is elég)

A vajat habosodásig keverem, majd hozzáadom a porcukrot és így folytatom a keverést. Ezt követően beleöntöm az őrölt mandulát, majd a sót, a vanília magjait belekaparom, a tojásokat és végül a lisztet hozzáadom. Addig keverem, amíg a tészta épp összeáll. Egy percig se tovább! Aztán gép kikapcs, tészta folpackba teker és irány a hűtő min. 4 óra hosszat!

Ha letelt a Pierre Hermé által kirótt idő, a tésztát 3 felé osztom, kettőt a fagyasztóba teszek, a maradékkal tovább dolgozok. Vékonyra kellene sodorni és kivajazott formba simítani. Én gyakorlatilag beledöngöltem a fent leírt okok miatt a formába. A tészta egyébként omlós maradt…Villával megszurkálom, majd még fél órára hűtőbe teszem. Ha leketyegett, sütőpapírt és szárazbabot borítok rá és 180 fokon 15 percig sütöm. Majd a babot leöntöm, sütőpapírt leveszem és még addig visszatolom, amíg aranybarna nem lesz a tészta. Ez nagyjából 5-10 perc.

A krém készítésénél a recept, az általam nem túl sokra tartott maghőmérő használatát favorizálja. Ismét tettem egy próbát a kék-sárga bútoráruházból származó mérővel, ismét marhaságokat mért. A krém készítésénél egy dologra kell figyelni: meg kell várni, míg valóban visszahűl, de most kicsit előreszaladtam.
Tehát:
Egy fém keverőtálba reszelem a bio citromok héját, majd hozzáadom a cukrot és a kezemmel összekeverem. Hozzáadom a tojásokat és a citromlevet. A tálat gyöngyöző víz fölé állítom és habverővel addig keverem, míg be nem sűrűsödik a krém. Olyan lesz, mint egy sűrű puding. Akkor jó, ha sűrű és aktívan gőzöl, ergo meleg is. (aki hőmérőzik: 82-83 fokos a massza)
Eztán a krémet elkezdjük hűteni. Én nem használtam vizes/jeges füdőt, mivel közben mást is készítettem. Ráért kihűlni. Néha-néha ránéztem a citromkémre és kevertem rajta egyet. Amikor már langyosra hűlt (hőmérős barátaim: 60 fok) a hideg felkockázott vajdarabokat egyesével hozzáadom és botmixerrel homogenizálom. Itt nem érdemes kapkodni! Ha nem hűl vissza rendesen, szétesik a krém. Szóval inkább hűvösebb legyen (de nem hideg!), mintsem újra neki kelljen futni előről! Ha a vaj elfogyott, a bormixerrel még 5 percig habosítom. Majd hagyom kihűlni.

A kihűlt krémmel megtöltöm a tészta formát, a tetejébe Melange-nál karácsonykor megvásárolt, de fel nem használt kandírozott narancshéjakat nyomok. A Szakácsok Könyve még melegít birslekvárt és azzal bevonja, de én már ekkor nagyon édesnek éreztem, úgyhogy a márcédes birslekváromnak más felhasználási helyet kell keresnem.:-)

Tapasztalat 1: a torta nekem még mindig édes volt, pedig csökkentett cukormennyiséggel dolgoztam
Tapasztalat 2: A torta tésztáját érdemes egy nappal korábban elkészíteni és a krémmel betöltve is érdemes állnia 4 órát akkor a porhanyós tésztába már bele lehet bökni a villát anélkül, hogy a kiszemelt tortadarab a terítőre vagy más ruhájára ugrana.
Tapasztalat 3: Összességében sokkal finomabb, mint a korábbi tarte au citron volt. Szakácsok könyve forever!
Tapasztalat 4: A “könnyű, nyári” torta 10 dkg vajat a tésztájában és 30 dkg-ot a krémjében hordoz:-))) Mert ugye kérem, nem mind arany, ami fénylik:-)))

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007