Keresés a blogon

Barack-málna-ribizli – befőző poszt II.

Jul 3rd, 2009 by Ízbolygó | 0

A cseresznye-befőzés kapcsán nagyon sok jó ötletet kaptam az eltávolíthatatlan címkék eltávolíthatóvá tételére, hálás köszönet  értük!!! Dia Clin windows+alkohol ötlete ill. a legmakacsabb, legragaszkodóbb címkék esetében a narancsolaj (ami valójában narancsos-csoki illatú párologtató illat:-)) végül megoldást hozott. (de továbbra is azt gondolom, törjön le az összes gyártó keze, aki teljes széltében ragasztja a címkét, az amúgy csodaszép üvegre…)

A múlt hét végén otthon jártunk a temetés miatt és persze nem jöttünk üres kézzel/kocsival hazafelé. Velünk tartott egy rekesz barack (nektarin és őszi), egy kazal málna és ribizli. Ha már itt volt és ennyi, befőztem:-)

(Update: csütörtök délután pedig érkezett még 10 kg málna:-) De ennek túlnyomó többsége a fagyasztóba kerül, hogy a télen legyen mit a joghurtba, Pavlovára tegyünk:-))

Készült:
Csokis őszibarack-málna dzsem
Sárgadinnye-ribizli-őszibarack zselé és
Fehércsokis balzsamos ribizli-málna dzsem.

Apropó: RIBIZLI! A ribizli szemezgetése unalmas és embert próbáló meló. Csakúgy, mint a cseresznye magozás, de a ribizlinél van megoldás! EGY VILLA! A villa fokait húzzuk végig a ribizlin és máris peregnek a szemek lefelé. Kocsány nélkül! Az oviban tegnap fagyit gyártottunk és a 3 évesek is boldogan, ügyesen és igen hatékonyan tisztították a ribizlit ezzel a módszerrel!:-)))
Amikor nem a szemek kellenek, hanem püré: úgy ahogy van, szárastól leturmixolom, szitába öntöm és egy kanállal addig keverem, amíg már csak a magok és a szárak maradnak.

Receptek:
Csokis őszibarack-málna
Hozzávalók:
1,5 kg őszibarack héjától, magjától megfosztva
1,5 kg málna
5 dkg étcsoki
fél dl Calvados
1 tk vaníliapaszta
25 dkg barna nádcukor
2 db 3:1 Dzsemfix

A gyümölcsöket a Calvadosszal, a vaníliával, a cukorral vaslábasban felforralom. Ha forrong, mint láva, akkor belezúdítom a Dzsemfixet, egy-két kavarintás, 2 perc és készen is van. Beletördelem a csokit és elkeverem. Streilizált üvegekbe töltöm, azokra kupakot csavarok, majd fejre állítom 15 percre.

Sárgadinnye-ribizli-őszibarack zselé
Hozzávalók:
55 dkg sárgadinnye (héj és magok nélkül)
75 dkg őszibarack héjától, magjától megfosztva
42 dkg leturmixolt, majd szűrőn átnyomott ribizlivelő
25 dkg barna nádcukor
2 tk vaníliapaszta
1 dl Campari
2 db 3:1 Dzsemfix

Mindent összeöntök, majd amikor felforrt, megy bele a Dzsemfix.

Fehércsokis balzsamos ribizli-málna dzsem
Hozzávalók:
70 dkg ribizlipép (turmixolva, átszűrve)
75 dkg málna
1 dl balzsamecet
15 dkg cukor
2 tk vaníliapaszta
10 dkg fehér csoki
1 db 3:1 Dzsemfix

Mindent összeöntök, majd amikor felforrt, mehet bele a fehércsoki ill. a Dzsemfix.

Dzsemek, lekvárok korábban:
A nagy cseresznye befőző poszt,
Camparis őszilekvár gyömbérrel és fahéjjal
Csokoládés sárgabarack lekvár
Eperdzsem zöld- és rózsaborssal
Mandulás-sherrys sárgabarack lekvár
Málna-barack dzsem
Málna dzsem
Rozmaringos, fahéjas szilva-őszi lekvár
Sárgabarack dzsem fehércsokival és rummal
Sárgabarack lekvár Grand Marnier-val
Vaníliás-mézes sárgabarack lekvár
.

Legközelebb a málnával jövök!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007